Amatérský sport se dlouhodobě potýká se zákazy a omezeními. Sportovci vesměs nemají možnost své koníčky provozovat. Dosud to ale úplně neplatilo o biatlonistech. Ti z biatlonového klubu v Prostějově využili tužší zimu, aby mohli potrénovat na závody, kterých se tedy snad ještě letos dočkají.

„Teď jsme využívali i Drahany, když byl sníh. Dá se tam vyjet k Repechám s děcky, protože ta z padesáti procent jezdí klasiku. Lze využít i toho, že po škole vyjedou s rodiči,“ prozradil Roman Večeřa, předseda prostějovských biatlonistů.

I individuální sport, jakým biatlon je, však přísná pravidla vlády komplikují. Prostějovští biatlonisté tak třeba už nemohou vyrazit do Jeseníků, kde trénují. A omezuje je pochopitelně i katastr obcí. „Teď spíš s rodiči musí na individuální trénink. O víkendu si tak každý vyjede sám, odděleně. Doba je prostě taková,“ povzdechl si Večeřa.

Ani v období sportovního půstu však nenechává s ostatními trenéry svěřence v klidu. „Je zde dost cyklostezek, využíváme toho tedy s kolečkovými lyžemi. Je to venku, takže děti jsou kus od sebe, to je v pohodě. Nebyly to tréninky, ale bylo to tak, aby se aspoň čtyřikrát týdně něco dělalo,“ konstatuje. A nynější uzávěra? „Závodníci mají tréninkové plány. Takže dobře vědí, co mají dělat,“ usmívá se šéf oddílu jednoho z nejpopulárnějších sportů v Česku.