Už pět měsíců trvající zákaz organizovaného sportování platící téměř pro všechny (kromě profesionálů a studentů specializovaných sportovních tříd) doslova paralyzuje pohybové aktivity i zdravý životní styl českého národa. Což má a bude mít obrovsky negativní dopad především na mladou generaci.

Večerník dnes navazuje na úvodní únorový díl tématu, jemuž se budeme věnovat i v dalších tohoto pro sport tolik krušného období prozatím bez světla na konci tunelu...

Současný lockdown proti většímu šíření koronaviru neradostnou situaci ještě umocňuje. A spoustě lidí, kterým na dětech a mládeži opravdu záleží, nedává klidně spát. Podstatná je přitom samozřejmě jedna věc, aby se po vypršení aktuálního nouzového stavu, jenž zatím platí do 28. března, konečně mohlo začít ve větší míře zase sportovat.

Ale za jakých podmínek? Možný recept poradil jeden z členů Sportovní komise statutárního města Prostějova. „Přečetl jsem si ve Večerníku skeptický rozhovor s volejbalovým nadšencem Laďou Sypkem o jeho obavách z budoucnosti. Aby se tyhle hrozby nenaplnily, musí zodpovědní lidé myslet nejen na to, co je právě teď, ale i na následky a co přijde potom,“ upozornil Jiří Kremla.

Úspěšné řešení vidí v sousedním Rakousku, kde má dva malé vnuky. „Donedávna tam také platil zákaz týmového sportování, ale před dvěma týdny jej pro děti a mládež zrušili. Systém je teď takový, že každý, kdo chce své odvětví provozovat, si pravidelně musí dělat sám doma testy na covid. Vyzvedne si je v lékárně, tam je po otestování rovněž odevzdá a výsledek vždycky pošle i svému trenérovi, vše se shromažďuje pro případnou kontrolu,“ popisoval Kremla.

Podstatným faktorem je, že tento čerstvě nastavený rakouský systém funguje pro všechny zdarma. „Dokážu si představit, že právě financování může být v naší zemi problém. Napadlo mě, že sem by mohly směřovat například peníze z dotací pro sportovní kluby na akce a soutěže, které se kvůli koronavirovým omezením za poslední rok vůbec neuskutečnily,“ uvažoval bývalý házenkář a propagátor korfbalu.

Stěžejní ovšem bude pochopitelně to, aby v České republice vůbec byla vůle organizované sportování dětí a mládeže v dohledné době (rozuměj po skončení stávajícího lockdownu) obnovit. „Někdo musí celý systém vymyslet i prosadit tak, aby skutečně fungoval. O což by se měla určitě postarat Národní sportovní agentura v návaznosti na schválení vládou i hygienou ČR. Hlavní je už na nic nečekat a konat, pohybová nečinnost budoucích generací je totiž strašně dlouhá,“ zdůraznil Kremla.