Už v zimě vzniklá termínová listina raftových závodů v České republice pro rok 2021 počítala s tím, že letošní sezóna tohoto adrenalinového sportu na divoké vodě odstartuje o posledním březnovém víkendu. Vzhledem k momentální situaci s koronavirem a pokračujícímu lockdownu k tomu však pochopitelně nedošlo.

 

„Termínovka se od začátku nazývala provizorní – a jak se ukazuje, tak ne náhodou. Šlo o takový optimistický plán, kdyby se všechno vyvíjelo příznivě. Ale realita je bohužel jiná, tudíž první závody sedmadvacátého března na řece Sázavě musely být logicky zrušeny. A stejně tak dopadl i podnik na Moravě v Hanušovicích,“ řekl Večerníku kapitán Raft teamu Tomi-Remont Prostějov Zbyněk Netopil.

Zkušený vodák nevidí ani další pokračování aktuální sezóny v nejbližší době nijak růžově. „Počínaje desátým dubnem se má jet čtyři po sobě následující víkendy, postupně na Moravě, Kamenici, Labi a Orlici. Jenže s ohledem na dosavadní průběh covidu u nás a hlavně na opatření vlády, kterými to řeší, se tyhle akce pravděpodobně taky neuskuteční. Určitě ne všechny, nejspíš žádná,“ odhadl Netopil ponuře.

Ona rovněž dosavadní příprava stála za starou belu. „My nejsme sportovní profesionálové, takže pro nás neplatí žádné výjimky. Při všech zákazech včetně omezeného cestování tak společné tréninky ve člunech nepřicházely v úvahu. Navíc plumlovská přehrada byla dlouho zamrzlá a tím pádem člověk mohl individuálně vyrazit jedině na běžky, na kolo nebo si zaběhat, zaposilovat. Teď nezbývá než čekat, co a kdy nám Babiš a spol. dovolí,“ připojil Netopil s hořkou nadsázkou.

 

TERMÍNOVKA RAFTOVÝCH ZÁVODŮ 2021

27. března: Sázava (Krhanice) - ZRUŠENO

10. a 11. dubna: Morava (Hanušovice) - ZRUŠENO

17. a 18. dubna: Kamenice (Plavy)

24. a 25. dubna: Labe (Špindlerův Mlýn), Salza (Rakousko)

1. května: Orlice

29. a 30. května: Vltava (Troja)

5. a 6. června: Labe (Roudnice)

19. a 20. června: Vltava (České Vrbné)

26. a 27. června: Svratka (Vír)

15. až 21. srpna: mistrovství světa (Čína)

28. a 29. srpna: Vltava (Lipno)

11. a 12. září: Trnávka (Želiv)