Rušný víkend plný událostí, které pro amatérské sportovce, především pak pro mládež, znamenaly euforii. Tu však v sobotu v podvečer přetavil ve zklamání ministr zdravotnictví. Sportovci se jen tak nevzdávají a hned v neděli ještě před pondělním jednáním vlády, kde by se mělo o osudu možného shromažďování rozhodovat, zaslali premiérovi otevřený dopis.

Současná situace velmi rozbouřila vody napříč amatérskými sporty, kdy se po páteční tiskové konferenci začala široká sportovní veřejnost připravovat na pondělní restart a návrat organizovaného sportu. V sobotu však ministr zdravotnictví Petr Arenberger po jednáních s experty názor změnil a vládě doporučil omezit shromažďování znovu na 2 osoby.

Velké sportovní organizace se tak do děje ihned vložily. V neděli proto odeslaly Andreji Babišovi otevřený dopis (ten si můžete přečíst níže). Pod ním jsou podepsané osobnosti napříč největšími sportovními organizacemi. Martin Malík za FAČR, Tomáš Král za Český hokej, Miroslav Jansta za Český basketbal, Marek Pakosta za Český volejbal, Filip Šuman za Český florbal a Ondřej Zdráhala za Českou házenou.

I sám premiér v neděli potvrdil, že právě informace ohledně shromažďování byly opravdu nešťastně a pozdě prezentovány. Ještě v neděli večer jej tak čekala schůzka s novým ministrem zdravotnictví. O co však přesně půjde, nechtěl ani jeden komentovat. Do pondělí tak zřejmě ještě stále existuje šance, že by se sportovci opravdu mohli alespoň v nějaké míře k organizovanému trénování vrátit. (jaf)

Otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi:

Pane premiére, každý, kdo navštíví jakékoliv české sídliště, vidí, že děti již sportují. Děje se tak často velice živelně. Sportovní svazy a kluby Vám nabízejí cestu, jak toto sportování kontrolovat a udělat jej bezpečnější.

My nenavrhujeme, aby se mohlo venku setkávat bez omezení 20 lidí. My navrhujeme, aby 20 dětí pod dohledem trenéra mohlo bezpečně a organizovaně sportovat.

Od pátečního veřejného prohlášení ministra Arenbergera se všechny kluby připravují na pondělní organizovaný restart. Pane premiére, nedovolte, aby pondělní rozhodnutí vlády vrhlo Českou republiku do chaosu, kdy veřejnost už nebude moci věřit veřejným slovům ministra.