Každoročně v květnu se koná nábor do specializované sportovní třídy se zaměřením na atletiku, která již spoustu let funguje na Základní škole Jana Železného, Prostějov. Letos však proces přijímání nových žaček a žáků ovlivňují jen pomalu rozvolňovaná hygienická opatření proti šíření koronaviru.

Proto úvodní fáze náboru probíhá právě teď (s uzávěrkou do pátku 14. května) distanční formou v domácím prostředí. Jde o výběrové testování dětí 5. tříd ZŠ pro sportovně atletickou třídu v 6. ročníku, která od příštího školního roku 2021/2022 bude na ZŠ Jana Železného opět otevřena.

Každý zájemce musí sám absolvovat čtyři disciplíny: přeskoky přes švihadlo za dvě minuty, lehy – sedy za jednu minutu, skok daleký z místa a běh mezi dvěma body (člunkový běh na 4 x 15 metrů). Dosažené výkony je potřeba vyplnit do připraveného formuláře a zaslat trenérům/učitelům Daliboru Ovečkovi či Michalu Esterkovi, existuje i možnost vyplnění on-line prostřednictvím internetu.

Pokračování náboru je pak v plánu začátkem června snad už normálním způsobem, tedy osobně. „Pokud to zdravotní situace a hygienická nařízení dovolí, proběhne druhé kolo na školním hřišti ZŠ Jana Železného formou překážkové dráhy v malých skupinách. Přesný termín i podrobnosti se zájemci a jejich rodiče včas dozvědí,“ informoval vedoucí trenér atletického oddílu AC Prostějov a současně ředitel školy Dalibor Ovečka.

Co vše ZŠ Jana Železného svým frekventantům studujícím specializovanou sportovní třídu se zaměřením na atletiku nabízí?

* rozšířenou výuku tělesné výchovy (dle tříd 4 až 5 hodin týdně)

* atletické tréninky vedené kvalifikovanými trenéry 1. třídy AC Prostějov

* 2x ročně sportovní soustředění

* dvě tělocvičny, atletickou tréninkovou dráhu, posilovnu, saunu, tenisové kurty

* zapojení do mistrovských atletických soutěží za AC Prostějov

* kvalitní výuku a možnost perspektivního výkonnostního růstu

* možnost studia na středních školách se zaměřením na sport: SG GJW v Prostějově, Sportovní management na SOŠPO Prostějov

* možnost zařazení do Sportovního centra mládeže Olomouckého kraje v Prostějově