Krátce před startem 60. ročníku atletické Zlaté tretry bylo rozhodnuto o startu dalších velkých hvězd. Jubilující atletický mítink, který proběhne 19. května, bude mít skvělou úroveň a pořadatelé věří, že se dočkají odpovídajících výkonů.

„Třeba německý oštěpař Johannes Vetter před pár dny ve Splitu zaznamenal hody 91,12 a 90,43 metru, takže do Ostravy přijede s jasným cílem znovu atakovat devadesátimetrovou hranici,“ podotkl manažer Zlaté tretry Alfonz Juck. „V historii Tretry se to dosud podařilo jen nynějšímu řediteli mítinku a světovému rekordmanovi Janu Železnému, Thomasi Röhlerovi a Magnusi Kirtovi,“ dodal Juck.

Atletickou událost ozdobí světový rekordman ve skoku o tyči Armand Duplantis. Ten se při své premiéře na českém území utká s úřadujícím dvojnásobným mistrem světa Samem Kendricksem z USA. „Ostrava bude mým prvním letošním startem v Evropě a už se velmi těším. Trénink a příprava se mi v Louisianě daří, takže pocity jsou pozitivní a věřím, že budou dobré podmínky na kvalitní výkon,“ vzkázal Duplantis, který trvale žije ve Spojených státech amerických. „Pro mítink je to bomba. Armand Duplantis je nejlepší atlet současnosti. Je opravdu hvězdný, sympatický kluk, skáče neskutečné výšky,“ řekl promotér mítinku Miroslav Černošek. „Mohli jsme mít Warholma, ale rozhodli jsme se pro Duplantise.“

V trojskoku se utkají dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa Američan Christian Taylor a halový světový rekordman Fabrice Zango-Hugues z Burkina Fasa.

„Taylor je držitel rekordu Tretry,“ zmínil manažer mítinku Alfonz Juck výkon 17,57 metru z roku 2017. „Ten se bude otřásat, protože Zango-Hugues předminulý víkend skočil světový výkon roku 17 metrů a 40 centimetrů. A letos v lednu jako první v historii přeskočil v hale osmnáct metrů,“ přidal a upozornil i na duel koulařů Tomáše Staňka s Polákem Michalem Haratykem. „Zopakují si souboj z letošního halového mistrovství Evropy v Toruni, kde Staněk vyhrál a Haratyk byl druhý. A s nimi bude v soutěži i Chorvat Filip Mihaljević, třetí z téhož šampionátu,“ uvedl Juck.

V Ostravě se také uskuteční velké sprinterské souboje. Na stovce proti sobě nastoupí Andre de Grasse z Kanady, stříbrný olympijský medailista z dvojnásobné trati, a devětatřicetiletý bývalý olympijský i světový šampion Justin Gatlin z USA. Na dvoustovce se utkají dvojnásobná mistryně světa Dafne Schippersová z Nizozemska a jamajská hvězda Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. V závodě na 3000 metrů se představí Uganďan Joshua Cheptegei, který vloni překonal světové rekordy Kenenisy Bekeleho na tratích 5000 a 10 000 metrů.

Českou elitu budou reprezentovat oštěpaři Barbora Špotáková a Nikola Ogrodníková s Jakubem Vadlejchem, který se poměří s německým mistrem světa Johannesem Vetterem, koulař Tomáš Staněk, čtvrtkař Pavel Maslák, mílaři Jakub Holuša a Filip Sasínek, dálkař Radek Juška či Zuzana Hejnová v běhu na 400 metrů překážek.

Po dlouhých jednáních obdržela Zlatá tretra Ostrava výjimku a z ochozů bude mítink tuto středu 19. května na vlastní oči sledovat alespoň malá část diváků. Stadion lze dle výjimky naplnit do výše 10 procent z celkové kapacity. Část vstupenek chtějí organizátoři darovat zdravotníkům a na tisíc vstupenek jde do přímého prodeje. Ten bude otevřen pouze 18. 5. od 10.00 hodin do vyprodání v pokladnách Městského stadionu ve Vítkovicích. „Je to z toho důvodu, že divák musí mít platný negativní antigenní test nebo doložit certifikát o očkování starší čtrnáct dnů, nebo mít potvrzení lékaře o prodělané nemoci ne starší než devadesát dnů. Jinak nesmí být na stadion vpuštěn. Přímý prodej omezeného počtu vstupenek je tak zajištěn pro diváky tou nejjednodušší možnou cestou,“ prohlásil technický ředitel mítinku Oldřich Zvolánek.

Kdo se do hlediště nedostane, může největší atletickou událost roku v ČR živě sledovat prostřednictvím přímého přenosu na ČT SPORT. Startuje v 17.00 hodin.    

 

20 zlata tretra