Jak Večerník avizoval již před nedávnem, na pozici trenéra národního týmu České republiky v klasickém parašutismu se rozhodl skončit bývalý vynikající závodník Ivan Hovorka. Nyní už má nástupce v současném a stále aktivním parašutistovi, kterým je jeho dosavadní svěřenec Libor Jiroušek (na snímku).

„Hledal se člověk, který by na sebe vzal organizační zajištění reprezentačních akcí a vedení týmu ČR během nich. Pro mě to znamená práci i povinnosti navíc vedle vlastního skákání, ale nejde o nic hrozného, co bych nedokázal zvládnout,“ vysvětlil Libor Jiroušek, dlouholetá opora Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov.

Právě jeho členové tvoří v mužské kategorii tuzemskou reprezentaci, funguje vzájemná provázanost. „Můžu prozradit, že letošní sezóna je mou poslední v roli závodníka. Delší dobu se potýkám se zdravotními problémy, navíc chuť ani motivaci do přípravy už nemám jako zamlada. Proto jsem se rozhodl na konci tohoto roku ukončit aktivní kariéru,“ řekl Jiroušek Večerníku. Jeho přechod na funkcionářskou dráhu přitom bude hned dvojnásobný. Kromě reprezentačního kouče, kterým se stal již nyní, bude od příští sezóny zastávat i post vedoucího trenéra a současně velitele ASO Dukla Prostějov. „Na konci roku 2021 odejde z této funkce Jiří Šafanda, já budu jeho nástupcem,“ potvrdil Jiroušek.

Mezinárodní klasický parašutismus tudíž přijde v poměrně krátké době o všechny tři světové top borce v disciplíně individuální akrobacie. „Marco Pflueger z Německa uzavřel kariéru již před časem, jeho krajan Elischa Weber měl následně nešťastnou nehodu a vážně se zranil. Je pravda, že především s těmito dvěma soupeři jsme se většinou přetahovali o tituly na mistrovstvích světa v RW jednotlivců. Já osobně teď cítím, že je pro mě nejvyšší čas skončit. Letos ještě zkusím odvést maximum ve vzduchu – a pak začnu novou éru v jiné životní roli,“ konstatoval Libor Jiroušek.