Ani v nové sezóně 2021 parašutisté Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov reprezentující Českou republiku nepolevují, hned na jejím startu potvrdili svůj status mezinárodní velmoci v klasických disciplínách. Z úvodního závodu letošního seriálu Světového poháru na přesnost přistání v chorvatské Rijece přivezli kompletní sbírku medailí!

V soutěži družstev tým Dukly I v sestavě Jiří Gečnuk, Hynek Tábor, Libor Jiroušek, Miloslav Kříž a Ondřej Žák suverénně vyhrál před Německem, zatímco výběr Dukly II ve složení Oldřich Šorf, Bonifác Hájek, Petr Směšný, Jakub Rataj a Jakub Pavlíček skončil třetí.
V individuálním hodnocení mužské kategorie pak získali Miloslav Kříž stříbro a Jiří Gečnuk bronz za vítězným Stefanem Wiesnerem z Německa. Libor Jiroušek přidal páté místo, všech deset prostějovských vyslanců se přitom vešlo mezi třicítku nejlepších jednotlivců konečného pořadí!
„Je pravda, že účast na prvním Svěťáku bývá každoročně nižší, zvlášť letos se to po loňské covidové pauze a vzhledem k současné situaci dost projevilo. Startovalo jen devatenáct družstev, ze špičky chyběli například Slovinci, Italové či Francouzi. My jsme cestovali v kompletním složení dvou týmů a bez ohledu na konkurenci zaskákali velice dobře,“ ocenil nový reprezentační trenér ČR a zároveň stále aktivní závodník Libor Jiroušek.
Borci z Hané zvládli i nepříjemnou komplikaci s jedním deštivým kolem seskoků. „Stalo se, že těsně předtím, než jsme měli skočit, začalo nahoře ve vzduchu silně pršet. Dole na zemi pochopitelně ještě nepršelo a organizátoři to pustili, ačkoliv jsme vysílačkou upozorňovali na zhoršené počasí. Všichni ostatní pak ve stejném kole skákali už po dešti, ale naštěstí jsme tyhle nerovné podmínky ustáli a nedoplatili na ně,“ popsal Jiroušek nemilou peripetii bez větších následků.
Jinak nic nenarušilo prostějovskou dominanci, které dokázali vyrovnaně čelit pouze Němci. „Pro nás jsou Světové poháry hlavně kvalitní přípravou na nejdůležitější akce roku, jimiž letos budou hned dvě mistrovství světa. Srpnové civilní v Rusku se uskuteční na devadesát procent, armádní na přelomu listopadu a prosince v Kataru snad určitě. Naším jasným cílem bude z obou těchto šampionátů znovu přivézt co nejvíc medailí,“ ujistil Jiroušek.
Klíčové vždy bylo, je i nadále bude zajistit maximálně možné podmínky pro kvalitní přípravu. „Koronavirus náš tréninkový plán ani tolik nenarušil, spíš jsme se během dubna a května potýkali s horším počasím i zvýšeným provozem na prostějovském letišti. Několikrát jsme vyjeli do Polska do aerodynamického tunelu, zahraniční soustředění zaměřená na skupinovou akrobacii přijdou tentokrát na řadu až posléze kvůli pozdnímu termínu armádního MS. Nejdůležitější však bude mít dostatek prostoru na tréninkové seskoky tady doma v Prostějově,“ zdůraznil Jiroušek.
Druhý díl SP na přesnost přistání absolvují parašutisté ASO Dukla již od 25. do 27. června ve slovinském Bledu.

 

PARAŠUTISMUS – SVĚTOVÝ POHÁR 2021
VÝSLEDKY 1. ZÁVODU (Rijeka, Chorvatsko)
Muži – jednotlivci: 1. Wiesner (Německo) 3 cm, 2. Kříž 4 cm, 3. Gečnuk (oba Česko – Dukla Prostějov) 5 cm, 4. Shajea (Katar) 6 cm, 5. Jiroušek (Česko – Dukla Prostějov) 7 cm, 6. Banszki (Maďarsko) 8 cm, … 10. Žák a Hájek 10 cm, 15. Tábor 11 cm, 19. Šorf 12 cm, 21. Směšný 13 cm, 25. Rataj 15 cm, 28. Pavlíček (všichni Česko – Dukla Prostějov) 17 cm.
Muži – družstva: 1. Česko – Dukla Prostějov I (Kříž, Gečnuk, Jiroušek, Žák, Tábor) 37 cm, 2. Německo 64 cm, 3. Česko – Dukla Prostějov II (Hájek, Šorf, Směšný, Rataj, Pavlíček) 67 cm, 4. Maďarsko 68 cm, 5. Slovinsko 82 cm, 6. Katar 88 cm.