Exprostějovská tenistka Petra Kvitová a basketbalista Tomáš Satoranský se stali českými vlajkonoši na slavnostním zahájení tokijské olympiády. Sportovci byli vybráni samými olympioniky. Dvojice nesla vlajku poprvé v historii.

„To, že jsem mohla nést vlajku, je pro mě samozřejmě čest. Jsou to mé čtvrté olympijské hry, možná i poslední, takže jsem ráda za to, že jsem je mohla takto zahájit,“ těšilo ocenění Kvitovou, která kvůli ceremoniálu požádala, aby mohla první zápas olympijského turnaje hrát až v neděli. „Na zahájení jsem byla v Pekingu hned na mých prvních olympijských hrách. V Londýně se mi to nepodařilo, protože to bylo hodně daleko z Wimbledonu, a v Riu to nešlo, jelikož jsem hrála,“ ohlédla se v čase dlouholetá hráčka TK Agrofert Prostějov.

Kromě aktuální třináctky žebříčku WTA nesl na zahájení vlajku také basketbalista Tomáš Satoranský, který měří 201 centimetrů. „Byl tam výškový rozdíl, ale nějak jsme se s tím srovnali,“  smála se 182 centimetrů vysoká tenistka.

Výběr partnerky si pochvaloval nejlepší český basketbalista a jediný domácí hráč v NBA. „Je to pro mě ohromná pocta dostat důvěru od ostatních sportovců. A je to ještě prestižnější díky tomu, že jsem mohl jít vedle tak skvělé sportovkyně a velkého jména, jako je Petra Kvitová,“ prohlásil Satoranský.