V ruském Kemerovu proběhlo mistrovství světa v klasickém parašutismu. A prostějovští borci sbírali medaile i tituly nejvyšší. Dukla v dresu České republika ovládla kategorii přesnost přistání družstev i kombinaci družstev. Jirka Gečnuk obhájil absolutního mistra světa, Oldřich Šorf získal v kombinaci stříbro. Z přesnosti přistání dovezl Gečnuk stříbro, když o zlato bojoval neúspěšně v tiebreaku. V individuální akrobacii se stal světovým šampionem Libor Jiroušek, Šofr mu sekundoval bronzem. Do toho získali parašutisté Prostějova řadu čtvrtých míst a umístění v TOP 10.

 

„Poslední Světový pohár před šampionátem nám s klukama vůbec nevyšel, optimální forma vypadá úplně jinak. Třeba já jsem se hodně trápil i při trénincích individuální akrobacie, jinak mé nejsilnější disciplíny. A směrem k mistrovství světa jsem necítil žádnou jistotu,“ popisoval krušné období před poutí na daleký východ Evropy Libor Jiroušek, stále aktivní závodník a přitom už také trenér reprezentace České republiky, za niž prostějovští borci na mezinárodních akcích startují.

Mentální nápor navíc zvyšovaly rovněž další komplikující okolnosti. „Dlouho jsme nevěděli, jestli kvůli politické situaci vůbec dostaneme víza do Ruska. Vzhledem ke koronavirové situaci nebyla ani cesta do dějiště mistrovství nijak jednoduchá, přímo tam pak organizátoři hrozili extrémně přísnými hygienickými opatřeními proti šíření covidu. Realita však vypadala o dost mírněji, na druhou stranu ale tím pádem mohl člověk jen doufat, že účast jednotlivců či celé výpravy nezruší pozitivní výsledky testování. Naštěstí vše nakonec dobře dopadlo,“ oddechl si Jiroušek.

Dobře je ovšem slabé slovo, neboť Hanáci změnili vrcholný podnik v Tanaji na své výsostné galapředstavení. V soutěži družstev ovládli jak přesnost přistání, tak celkové hodnocení. A mezi jednotlivci? V individuální akrobacii Libor Jiroušek zvítězil a Oldřich Šorf byl třetí, v přesnosti přistání obsadil Jiří Gečnuk druhé místo a absolutně (tedy v součtu obou disciplín) triumfoval právě třiapadesátiletý (!) zlatý veterán Gečnuk před stříbrným Šorfem!

„Jirka zraje jako víno, po padesátce získal už druhý titul absolutního mistra světa. Neskutečné! Skvěle se dařilo i Oldovi, mně vyšla na jedničku výše zmíněná akrobacie. A jako tým jsme po dobrých akrobatických výkonech všichni dokázali psychicky ustát dramatický závěr přesnosti. Do posledního kola jsme šli s malým náskokem dvou centimetrů na tři další celky – a nepodělali se z toho. Dohromady jsme si dali jen dva cenťáky, dotírající Francouze za sebou nechali o jediný. Zatímco domácí Rusi i Bělorusové finiš naprosto pokazili, nemluvě o Italech, před MS vynikajících. Je to holt nejen o schopnostech, ale taky o hlavě, umění načasovat formu na nejdůležitější závody a udržet nervy do poslední chvíle,“ řekl Jiroušek Večerníku.

Štěstí českých vyslanců spočívalo i v tom, že při nemalých problémech s velmi nepříznivým počasím se minimální porci seskoků povedlo dokončit pouhou hodinu před vypršením časového limitu. „Bylo toho opravdu hodně, co se mohlo pokazit. Že k ničemu takovému nedošlo a že jsme si navíc my vedli v krajně náročných podmínkách natolik suprově, to je prostě paráda. Kdyby Jirka Gečnuk a Olda Šorf vyhráli ještě rozeskakování o zlato, respektive o bronz na přesnost, šlo by o úplnou fantazii. I tak ale můžeme být maximálně spokojení. Poděkovat chci Honzovi Bečkovi a všem z Aeroklubu ČR za nadstandardní pomoc i spolupráci při vyřizování organizačních záležitostí souvisejících se šampionátem. A velké díky patří samozřejmě Dukle, bez které bychom nikdy nebyli na takové top úrovni “ zdůraznil Libor Jiroušek po návratu domů v podobě vysilující třicetihodinové štreky.

 

CIVILNÍ MS 2021 V RUSKU (TANAJ) V ČÍSLECH

MUŽI

Individuální akrobacie: 1. Jiroušek (Česko – Dukla Prostějov) 6,43 sec, 2. Bykov (Rusko) 6,75 sec, 3. Šorf 6,76 sec, 4. Gečnuk (oba Česko – Dukla Prostějov) 6,78 sec, 5. Pozdniakov (Bělorusko) 6,82 sec, 6. Jarij (Rusko) 6,86 sec, … 12. Tábor 7,27 sec, 16. Kříž (oba Česko – Dukla Prostějov) 7,63 sec.

Přesnost přistání jednotlivců: 1. Ferroni (Francie) 2 cm, 2. Gečnuk (Česko – Dukla Prostějov) 2 cm, 3. Marcinek (Slovensko) 3 cm, 4. Jeannerot (Francie) 3 cm, 5. Šorf (Česko – Dukla Prostějov) 3 cm, 6. Pasiaev (Rusko) 4 cm, 7. Kříž 5 cm, 17. Jiroušek a Tábor (všichni Česko – Dukla Prostějov) 7 cm.

Celkové pořadí jednotlivců: 1. Gečnuk 6, 2. Šorf (oba Česko – Dukla Prostějov) 6, 3. Pozdniakov (Bělorusko) 11, 4. Jeannerot 13, 5. Vignuales (oba Francie) 13, 6. Jiroušek 14, 12. Kříž 22, 15. Tábor (všichni Česko – Dukla Prostějov) 25.

Přesnost přistání družstev: 1. Česko – Dukla Prostějov 13 cm, 2. Francie 14 cm, 3. Bělorusko 20 cm, 4. Rusko 21 cm, 5. Itálie 24 cm, 6. Rakousko a Slovinsko 39 cm, 8. Katar 40 cm, 9. Spojené arabské emiráty a Dánsko 47 cm.

Celkové pořadí družstev: 1. Česko 21, 2. Francie 36, 3. Bělorusko 40, 4. Rusko 40.