Lukostřelba Prostějov, to je v rámci daného sportu na českém území dlouhodobě silný pojem. Pravdivost tohoto tvrzení vrchovatě potvrdilo 87. mistrovství republiky dospělých a seniorů, jež hanácký klub pořádal od 27. do 29. srpna na různých místech našeho okresního města. A sklidil velký úspěch jak výsledkový, tak organizační.

Místní lukostřelci i lukostřelkyně mají vysokou kvalitu, proto při domácím šampionátu logicky pomýšleli na přísun cenných kovů. Celková medailová bilance však patrně předčila veškerá očekávání.

Počítejte s námi: Michal Hlahůlek v mužích 3., Eliška Novotná v ženách 3., Tomáš Valenta v seniorech 2., Dana Masárová v seniorkách 2., mužský tým (Hlahůlek, Michael Roba, Josef Křesala) v družstvech 1., ženský tým (Novotná, Eliška Koleňáková, Terezie Moudrá) v družstvech 2., smíšený tým dospělých (Hlahůlek, Novotná) v družstvech 3., tým seniorů (Valenta, Masárová, Zdeněk Zapletal) v družstvech 2. a smíšený seniorský tým (Valenta, Masárová) v družstvech 2 .Což dělá dohromady jednu zlatou, pět stříbrných a tři bronzové, v celkovém součtu devět placek!

K ještě větší spokojenosti možná chybělo víc mistrovských titulů, ale konkurence se také činila. A podstatné bylo, že zástupci i zástupkyně pořádajícího oddílu prokázali četnými postupy z úvodní kvalifikace přes vyřazovací eliminaci až do bojů o medaile jak svou vysoce stabilní výkonnost, tak schopnost psychicky zvládnout domácí prostředí. Které ovšem domácí tak úplně nebylo.

Nezávodilo se totiž na prostějovské lukostřelnici u zimního stadionu, nýbrž na jiných dvou místech, pro MČR speciálně nachystaných. Nejprve v pátek i v sobotu na fotbalovém hřišti v Olympijské ulici, následně v neděli přímo v centru Prostějova na náměstí T. G. Masaryka. Stav pro závěrečné bitvy o stupně vítězů byl zbudován tak, že aktéři stáli čelem k radnici a posílali své šípy na terč přímo směrem k historické budově. Natolik výjimečná atrakce logicky přilákala pozornost zvědavých diváků i četných médií, reportáž z republikového přeboru nechyběla ani v televizním zpravodajství ČT Sport.

Lukostřelba přitom zdaleka není profesionální sport, přesto náročné přípravy mistrovství mimo obvyklé zázemí klubu stály jeho členy a členky hromadu nelehké práce, tím pádem i spoustu času. Pochopitelně z vlastního volna, nezištným a obětavým způsobem. Nakonec se všechno vydařilo na jedničku zejména díky tomu, že ruku k organizačnímu dílu přiložila celá řada lidí. „S úlevou si můžeme říct, že jsme to zvládli. Povedlo se i díky podpoře statutárního města Prostějova, bez níž bychom nemohli finále na náměstí TGM vůbec uskutečnit. Velké díky za pomoc patří také našim kamarádům z oddílů Lukostřelba Znojmo, Lukostřelba Kroměříž, LK Kostelec na Hané a Lukostřelba Olomouc za zapůjčení potřebného vybavení. A to úplně největší poděkování patří všem našim členům i přátelům, kteří se na zajištění třídenní akce podíleli. Děkujeme moc, byli jste úžasní,“ zhodnotila právem spokojená ředitelka šampionátu Hana Majarová.

„Poprvé v historii se mistrovství České republiky v terčové lukostřelbě konalo přímo na náměstí některého města. Já mám podobné výzvy velice rád a těší mě, že právě Prostějov dosáhl takového primátu, představil premiéru svého druhu. Pochvalu za to zaslouží hlavně organizátoři z oddílu Lukostřelba Prostějov, udělali obrovský kus dobré práce,“ ocenil prostějovský primátor František Jura.