Tentokrát to úplně nevyšlo. Ani jeden z koní trenéra Stanislava Popelky se při letošním 131. ročníku Velké pardubické, který se konal uplynulou neděli 10. října, neprobojoval mezi ty nejlepší. Zatímco jeden ze spolufavoritů Lombargini ztratil jezdce už na sedmé překážce, Stretton ještě na začátku cílové rovinky vypadal, že by mohl bojovat o vítězství. Jenže pak mu zcela došly síly a docválal až na sedmém místě. Útěchou pro stáj na Srdéčku u Hvozdu tak mohou být alespoň dvě vítězství v rámcových dostizích a druhé místo v prestižním dostihu Cena Labe.

131. ročník legendárního dostihu Velká pardubická je minulostí. Jako v posledních letech bývá tradicí, ve startovním poli nechyběla želízka z prostějovského regionu Rodák ze Srdéčka ve Hvozdu na Konicku Lombargini do vrcholu tuzemské dostihové sezóny vstupoval jako jeden z favoritů, když měl třetí nejnižší kurz ze všech osmnácti koní. Potkala jej však dvojitá smůla. A druhému koni Strattonovi zase došel dech v cílové rovince.

Situaci u Lombarginiho bohužel zkomplikoval fakt, že v jednom z rámcových dostihů se zranil žokej Jan Odložil, který tohoto svéhlavého koníka dobře zná. Počítalo se s tím, že ho povede do Velké pardubické. Jako náhradník se do sedla vyhoupl zkušený Martin Liška. Ten si však s Lombarginim neporozuměl, zdárně spolu sice absolvovali Velký Taxisův příkop, nicméně pak nezvládli relativně snadný Francouzský skok. „Martin mi říkal, že mu to před skokem uklouzlo, Lombargini se špatně odrazil, nedoskočil tak daleko, jak bylo potřeba, a už to neustál. Dobrou zprávou je, že by měl být v pořádku,“ prozradil Večerníku Stanislav Popelka.

Druhý zástupce stáje na Srdéčku Stretton skákal bez problémů a nějaký čas celé závodní pole i vodil. Pak jej jeho jezdec Jakub Kocman „schoval“ mezi ostatní koně a vyčkával na finiš. Ještě na začátku cílové rovinky byl Stretton na úrovni Talenta, který v legendárním dostihu nakonec poměrně překvapivě zvítězil, když po boji zdolal druhého Evžena. Na rozdíl od obou koní Strettonovi zcela došly síly a do cíle nakonec doběhl se ztrátou na sedmém místě. „Stretton možná ztratil síly, když vodil pole, ale jinak to s ním prostě nešlo. Ve finiši tam přišli další koně a těm už nebyl schopný konkurovat,“ komentoval Popelka.

Dvě vítězství a skvělé druhé místo

Ještě před hlavním dostihem se koním trénujícím na Konicku poměrně dařilo. Výrazného úspěchu dosáhl ve druhém nejprestižnějším dostihu Ceně Labe Zataro, který doběhl na stříbrné pozici. „Doufal jsem, že bude do pátého místa, takto výrazný úspěch jsem po pravdě řečeno nečekal,“ ocenil výkon svého svěřence jeho trenér. Naopak zkušený Mahony na irské lavici přišel o svého jezdce a závod pro něj skončil. „Mahony zachyboval, špatně mu vyšel krok a do překážky vlastně narazil,“ popsal Popelka.

Ještě úspěšnější byli Popelkovi koně v méně dotovaných dostizích. V Ceně Laty Brandisové zvítězila Ztracenka. „Do tohoto závodu měla původně od nás nastoupit i Apas Rocka, které jsem věřil snad ještě víc. Bohužel kobylka se zranila v tréninku a Ztracenka ji dokázala skvěle zastoupit,“ komentoval Stanislav Popelka.

Radost fanouškům stáje na Srdéčku ještě udělala také Kornelia, která zvítězila v handicapu na 4 600 metrů. „Kobylka nám dělá velkou radost v tréninku, takže jsme rádi, že to dokázala zúročit i v závodě,“ komentoval Stanislav Popelka. Posledním z jeho koní byl Lianel, který v Memoriálu kpt. Popplera dokončil na čtvrtém místě.

Když doběhli, brali peníze

Celkově se dá říci, že pokud koně ze Srdéčka dokončili, pak uspěli. „Samozřejmě nás těší každé vítězství, ukazuje se, že forma ve stáji je. Rovněž druhé místo Zatara je skvělý úspěch. Jistě to v samé Velké pardubické mohlo být lepší, ale určitě i horší. Celkově se dá říci, že pokud už naši koně dokončili, tak se vždy umístili na dotovaných místech, což určitě není špatná vizitka,“ uzavřel Stanislav Popelka, který se do Pardubic na dostihy vrátí ještě za dva týdny. Letošní sezóna pak pro něj a jeho svěřence definitivně skončí posledním dostihovým dnem ve čtvrtek 28. října na Velké slušovické steeplechase.

 

Výsledky koní ze Srdéčka v Pardubicích 2021

Velká pardubická steeplechase

Stretton 7. místo

Lombargini nedokončil

Cena Labe

Zataro 2. místo

Mahony nedokončil

Cena Laty Brandisové

Ztracenka 1. místo

Handicap na 4 600 metrů

Kornelia 1. místo

Memoriál kpt. Popplera

Lianel 4. místo