Tak už je to definitivně uzavřeno. Po celkem 8 klasifikovaných závodech Velké ceny Prostějovska (VCP) v požárním útoku bylo jasné, že vítězi se stali muži z Čelechovic na Hané a ženy z Pěnčína. Ceny pro nejlepší měly být předány v sobotu 13. listopadu. K tomu však kvůli zhoršující se epidemické situaci nedošlo.

 

VCP po loňské covidové pauze odstartovala 3. července v Dětkovicích. Následovala dvě klání v Bílovicích, dále pak v Otinovsi, Pěnčíně, Nivě, Kelčicích a poslední měření sil proběhlo 19. září v Soběsukách. Alespoň jednoho závodu se zúčastnilo 54 mužských a 28 ženských týmů nejen z Prostějovska.

V dosti silné konkurenci se nakonec podařilo zvítězit mužům Čelechovic na Hané, hned za nimi skončily Janovice, tedy obec sousedící s Rýmařovem. Třetí pak byl Sychotín, jenž zase leží v bezprostřední blízkosti Kunštátu. Pozoruhodné je nepochybně skvělé umístění obou týmů z Bílovic a zejména fakt, že jejich druhý tým, jenž si dal poněkud sebemrskačský název „Odpad“ v celkovém hodnocení těsně porazil tamní „áčko“. Zajímavostí je rovněž fakt, že tým Plumlova, který se zúčastnil jediného klání v Soběsukách, v tomto závěrečném měření sil dokázal všechny ostatní favority porazit. To mu v konečném součtu stačilo na 13. místo.

Mezi ženami celkově zvítězil tým Pěnčína, jemuž se kromě domácího závodu podařilo zvítězit také v Kelčicích. V závěsu za ním skončily ženy z Choliny u Litovle a Loučan u Náměště na Hané, které mohutně finišovaly závěrečným prvenstvím v Soběsukách.  

Předání cen naplánované na uplynulou sobotu do Pěnčína muselo být nakonec zrušeno. „Vzhledem k současné situaci a také k opatřením, která nejsou zrovna příjemná, se rada VCP rozhodla po vzoru Extraligy ČR zrušit slavnostní vyhlášení Velké ceny Prostějovska v požárním útoku. Shodli jsme se, že bychom si to za současných podmínek nemohli společně užít. Vyhlášení v respirátorech asi není snem nikoho z nás. Budeme se snažit najít náhradní termín, jakmile to situace dovolí. O akci účastníci nepřijdou, i kdyby mělo být před startem nové sezóny,“ vzkázal všem předseda rady VCP Martin Ošťádal. (mls)

 

5 nejlepších VCP 2021

Muži:

1. Čelechovice na Hané

2. Janovice

3. Sychotín

4. Bílovice C „Odpad“

5. Bílovice A

Ženy:

1. Pěnčín

2. Cholina–Cholešnice

3. Loučany

4. Krasice PV

5. Soběsuky „A"