Nedílnou a již tradiční součástí programu Prostějovské zimy na mobilním kluzišti před muzeem měl být na přelomu letošního a příštího roku Hanácké curling. Což je speciální, jen v Prostějově provozovaná obdoba klasického zimního olympijského sportu určená pro všechny zájemce libovolného věku.

Hanácké curling 2021/22 byl plánován jako zatím nejrozsáhlejší ve své dosavadní historii. Původně totiž obsahoval dohromady šest různých turnajů, z nich dva určené výhradně pro mládež a čtyři pro libovolné účastníky, převážně dospělého věku.

Curlingová klání školáků měla proběhnout v pátek 19. listopadu od 8.00 do 14.00 hodin pro družstva složená ze druhého stupně základních škol a poté v pátek 3. prosince opět od 8.00 do 14.00 hodin pro středoškoláky a středoškolačky.

Aktuální ročník Hanáckého curlingu mělo tvořit kvarteto základních kol v následujících termínech: 19. listopadu, 3. prosince, 17. prosince a 7. ledna, pokaždé od 16.00 do 21.00 hodin. Pro pravidelné aktéry platilo, že tři nejlepší dosažené výsledky se započítají do celkového pořadí takzvané curlingové ligy 2021/22.

Přihlašovat se mohly čtyř- až šestičlenné týmy, a to prostřednictvím webových formulářů na internetových stránkách Sportcentra DDM Prostějov, jehož pořadatelský štáb se jako obvykle staral o organizační zajištění tohoto originálního sportovního seriálu.

Za jeho vznikem stáli před třemi lety současný ředitel Sportcentra DDM Jan Zatloukal a jeho momentální podřízený Karel Ondrůj. Právě tento zručný pracant vlastnoručně vyrobil nádherně funkční hrací kameny, společně s vizionářským šéfem pak vymysleli speciálně upravená pravidla – a Hanácké curling se velice rychle stal hodně oblíbeným podnikem.

„Neváhejte a zaregistrujte svůj kolektiv do jedinečné akce, kterou v České republice nikde jinde v takovémto pojetí nenajdete. Pro nejlepší týmy konečného pořadí navíc máme připraveny zajímavé ceny, například vítězové získají atraktivní zájezd do kouzelného bruslařského areálu Vídeňský ledový sen,“ uváděli v pozvánce Jan Zatloukal s Karlem Ondrůjem.

Loni musel být Hanácké curling (stejně jako celá Prostějovská zima) zrušen kvůli koronaviru, tudíž na 3. ročník mělo dojít teprve letos. „Snad covidová opatření dovolí vše uspořádat,“ doufali organizátoři. Bohužel hned zahajovací dějství muselo být uplynulý pátek zase zrušeno vzhledem ke zhoršující se epidemické situaci v celé zemi, náš region nevyjímaje. O dalším osudu celé curlingové série se teprve rozhodne podle dalšího vývoje zdravotních okolností.