Dvě medaile přivezli parašutisté Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov ze 44. vojenského mistrovství světa CISM v parašutismu, jež proběhlo v Dauhá. Náročnými podmínkami katarské metropole prolétl Libor Jiroušek ke stříbru v individuální akrobacii a pětičlenný tým reprezentující Českou republiku vybojoval bronz v celkovém pořadí družstev. Za šampionátem se teď ohlížíme jak poznatky dosud soutěžícího trenéra, tak exkluzivními fotografiemi.

„Hned na úvod poznamenalo náš tým nucené vyřazení jednoho z nejlepších závodníků Oldřicha Šorfa. Ten musel kvůli pozitivnímu testu na covid zrušit svůj odlet a místo něj nastoupil Jakub Pavlíček, který měl původně skákat pouze kameru ve skupinové akrobacii. Jelikož výkonnost obou týmů Dukly byla v letošním roce velmi vyrovnaná, neztráceli jsme přesto naději a dali vše do boje o stupně nejvyšší,“ prozradil Večerníku Libor Jiroušek trable ještě před prvním skokem.

A jedním dechem přiblížil i nevšední okolnosti letošního MS. „Dějištěm akce se stalo parašutistické centrum v blízkosti města Al Khor. Tam organizátoři vybudovali klimatizované stany, k dispozici byla dvě letadla Twin Otter na přesnost přistání i skupinovou akrobacii a dva vrtulníky Augusta pro individuální akrobacii. Nevýhoda tohoto místa však spočívala ve vzdálenosti od hotelu v Dauhá s dojezdovou dobou okolo jedné hodiny a v případě dopravní zácpy i delší,“ popisoval Jiroušek. „Počasí bylo každý den téměř identické – teploty přes třicet stupňů Celsia a silný vítr. To se ukázalo jako největší problém v disciplíně přesnost přistání, neboť pravidla jasně stanovují limit rychlosti větru do sedmi metrů za sekundu. Jestliže vítr překročí tuto hranici, závodník má nárok na opakovací seskok. Bohužel do sedmi metrů foukalo jen prvních pár hodin po východu slunce. Proto museli pořadatelé zvolit nepopulární taktiku posunutí odjezdu na 4:15 hodin ráno a první volání do letadla probíhalo ještě za tmy. Stoupání letounem při východu slunce pak sice byl vskutku romantický zážitek, ale po budíčku ve 3:45 sedm dní po sobě a návratech na hotel okolo sedmé hodiny večerní neměl nikdo na romantiku bohužel ani pomyšlení,“ povzdechl si.

Sám Jiroušek potvrdil svou mezinárodní extratřídu vynikající druhou pozicí v individuální akrobacii. Z té skupinové prostějovští borci v sestavě Libor Jiroušek, Miloslav Kříž, Petr Směšný, Petr Chládek a Jakub Pavlíček vytěžili po vyrovnaném boji s Brazilci solidní šesté místo, zatímco v přesnosti přistání jednotlivců se jim tolik nedařilo, když nejvýš dosáhl čtrnáctý Petr Chládek. „Velkým překvapením se stal německý junior Robin Griesheimer, který vyhrál přesnost a zároveň i titul absolutního mistra světa jednotlivců,“ upozornil dosud aktivní parašutista a reprezentační kouč České republiky v jedné osobě.

Poté zbývalo dokončit už pouze přesnost přistání družstev. „Ta se bohužel začala velmi natahovat. Důvodem byl silný vítr již od brzkého rána a hustá mlha, ve které jsme stěží trefili na toalety. Nakonec se vše odskákalo a my mohli slavit. V přesnosti jsme sice skončili pátí, ale součet všech tří disciplín nás vynesl na třetí místo, pouhý bod za druhé Rusko. Vítězné Německo vyhrálo s velkým náskokem,“ doplnil přece jen spokojený Libor Jiroušek.

Po návratu do Prostějova v poslední listopadový den stráví Hanáci doma jen týden, protože již zítra, tj. v úterý 7. prosince, odcestují na mezinárodní klání v přesnosti přistání do Spojených arabských emirátů. V tamní Dubaji půjde o poslední akci letošní extrémně dlouhé sezóny.

 

medailová bilance zemí na armádním

ms v katarském dauhá – kategorie mužů

                        zlato   stříbro bronz  celkem

Německo        4          1          3          8

Rusko              1          1          2          4

Belgie             1          0          0          1

Česko              0          1          1          2

Bělorusko       0          1          0          1

Francie           0          1          0          1