Jiří Veselý i Jiří Lehečka prohráli shodně na Australian Open hned své úvodní zápasy. Tím ovšem veškerá podobnost výsledků prostějovských tenistů končí. Veselý totiž po utrápeném výkonu nestačil na majitele divoké karty Stefana Kozlova z USA, Lehečka naopak s nasazeným Bulharem Grigorem Dimitrovem nepropadl a dokonce vítězi Turnaje mistrů z roku 2017 vzal jeden set.

„Zápas s Dimitrovem mi ukázal, že s takovým hráčem dokážu normálně hrát a držet krok. Dařilo se mi dostat ho i pod tlak, což byl dobrý pocit,“ hodnotil pozitivně svoji grandslamovou premiéru Lehečka. Mrzely jej pouze některé okamžiky ve čtvrtém setu.  „Po většinu času jsem byl lepším hráčem, rozhodoval jsem výměny a měl jsem šance dostat se do pátého setu. Jenže on pokaždé zahrál jako ten zkušenější a zasloužil si vyhrát, uznal prostějovský tenista.

Z Austrálie odjíždí Lehečka v dobré náladě. Na challengeru v Traralgonu totiž postoupil do čtvrtfinále a pak vyhrál grandslamovou kvalifikaci. „Je to dobrý odrazový můstek do téhle sezony. Teď je cíl dostávat se výš a výš. Doufám, že se na grandslamech co nejdřív budu dostávat přímo do hlavní soutěže,“ plánuje česká naděje.

Hodně zklamaný byl naopak Veselý po vypadnutí s Kozlovem, kterému patří na žebříčku až 168. místo. „Můj projev byl hodně svázaný, zkazil jsem spoustu lehkých míčů. Neuhrál jsem ani set, to je velká bída,“ lamentoval Veselý. „Taková porážka bolí hodně a asi ještě dlouho bolet bude.  Bojoval jsem sám se sebou. Takhle jsem si začátek sezony rozhodně nepředstavoval,“ posteskla si česká jednička. 

 

MUŽI

Australian Open

Dvouhra – 1. kolo: Veselý – Kozlov (USA) 5:7, 3:6, 4:6, Lehečka – Dimitrov (28-Bul.) 4:6, 6:4, 3:6, 5:7.

Vilnius

dvouhra – 1. kolo: Poljak (8) – Kočevar-Desman (Slovin.) 4:6, 6:4, 6:1, 2. kolo: Poljak – Niklas-Salminen 7:6, 6:7, 7:6, čtvrtfinále: Poljak – Gerch (Něm.) 5:7, 7:6, 6:2, semifinále: Poljak – Virtanen (6-Fin.) 4:6, 4:6.