Nepřetržitě od prosince 2019 byl jedničkou českého mužského tenisu osmadvacetiletý Jiří Veselý, nyní ale jeho série skončila. Na zmíněném postu ho totiž nahrazuje o sedm let mladší Tomáš Macháč, jenž má v žebříčku ATP Tour o 42 rankingových bodů více než člen TK Agrofert. Je tomu tak po dlouhých více jak dvaceti letech, co tuzemskému tenisu nebude vládnout hráč z dílny prostějovského tenisového klubu, když Veselému předcházela dynastice Tomáše Berdycha a postavení Jiřího Nováka.

Velkou porci 295 bodů „bránil“ minulý týden Jiří Veselý, z toho 250 za předloňský titul v Puné. Zkušený Čech nakonec vypadl v Indii „už“ ve čtvrtfinále, které mu přineslo pouze 45 bodů. Dlouholetý lídr oddílu z Prostějova se tak v pondělí 7. února kvůli čisté ztrátě 240 bodů (deset mu po přepočtu zůstane za výsledek z jiného, dosud nepočítaného turnaje) propadne z 80. na přibližně 122. příčku. Ve světovém pořadí ho tak předstihne člen TK Sparta Praha Tomáš Macháč, jenž aktuálně nikde nehraje, zároveň ale žádné body neobhajuje. Tenista z Berouna drží díky porci 621 bodů v živém žebříčku 114. pozici.

Závod o nejlepšího Čecha v singlovém rankingu je pro příští týdny a měsíce velmi otevřený. Kupříkladu Macháč obhajuje od poloviny února do poloviny března vzhledem ke komplikovanému systému ATP hned 288 bodů „čistého“. Veselý může ve stejném čase odepsat maximálně 70 z nového počtu 579 bodů, Jiří Lehečka 30 z 522 bodů a Zdeněk Kolář nicotných osm ze 474 bodů. Českou jedničkou tedy může být na jaře kdokoliv ze zmíněné čtveřice...