Kvarteto Tomáš Macháč, Jiří Lehečka, Zdeněk Kolář a Vít Kopřiva se 4. a 5. března bude v Argentině snažit postoupit z kvalifikace do finálového turnaje nového ročníku Davis Cupu. Až na prvně jmenovaného se do nominace národního týmu České republiky dostali výhradně tenisté Prostějova. Po dlouhé době naopak chybí Jiří Veselý, jehož na pozici české jedničky čerstvě vystřídal právě jediný hráč mimo soupisku TK Agrofert Macháč.

„Forma nominovaných je dobrá. Tomáš Macháč uhrál kolo na Australian Open, Jirka Lehečka se poprvé dostal přes kvalifikaci do hlavní soutěže. Slušné výkony podává také Zdeněk Kolář s Vítkem Kopřivou. Nominace nebyla nijak složitá,“ objasnil kapitán národního týmu Jaroslav Navrátil. „Pochopitelně jsem mluvil i s Jirkou Veselým. Sám požádal, aby proti Argentině nehrál. Musí obhajovat hodně bodů a v týdnu zápasu by rád hrál některý z turnajů, i proto aby nahradil čerstvý výpadek z Indie,“ vysvětlil absenci Veselého Navrátil.

Podle očekávání se bude hrát v Buenos Aires na antuce a do střetnutí půjdou domácí v sestavě Diego Schwartzman, Federico Delbonis, Sebastian Baez, Horacio Zeballos a Máximo González. Podle žebříčkového postavení budou Argentinci favoritem. „Všichni tři singlisté jsou z první světové stovky. K tomu má soupeř k dispozici elitní deblový pár. Naši kluci navíc několik měsíců nehráli na antuce. Bude to těžké, ale nejedeme prohrát,“ věří svému týmu Navrátil. „V Argentině jsme hráli naposledy před deseti lety a i tehdy se cestovalo s vědomím, že nás čeká hodně těžký soupeř. Nechci současný tým srovnávat se sestavou, v níž byl Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Ale kluci už také mají za sebou těžké zápasy a povedené turnaje. Pojedeme se poprat. Nemáme co ztratit, uvidíme, jak se zápas vyvine,“ říká odhodlaně daviscupový kapitán.