Překvapení se nekonalo. Český daviscupový výběr v kvalifikaci o postup do finálového turnaje na argentinské půdě nestačil. Domácí vyhráli 4:0, když neprohráli ani jedno utkání. Národní tým ovšem podal výkon, který dává naději, že už v příštím roce může být opět mezi elitou. „Výsledek vypadá jednoznačně, ale kůži jsme lacino neprodali,“ hodnotil hru českých tenistů nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

Do úvodní dvouhry nastoupil člen TK Agrofert Prostějov Jiří Lehečka proti Sebastiánovi Báezovi, hráči sedmé světové desítky výborně, když vedl 5:3, sadu ale nedopodával a ztratil ji ve zkrácené hře. Vzápětí sice prolomil soupeřův servis, pak už ale nedokázal čelit trpělivé hře Báeze. „Měl jsem první set výborně rozehraný, v nejdůležitějších okamžicích mi pár úderů nevyšlo. Ve zkrácené hře, která o vítězi rozhodla, se projevila větší rozehranost soupeře na antuce,“ uvedl Lehečka.

Soupeřem Tomáše Macháče byl čtrnáctý hráč světa Diego Schwartzman. Český tenista vedl 6:2, 2:0 a měl brejkbol, poté ale prohrál devět gemů v řadě. Ve třetí sadě sice ještě stáhl manko z 0:3 na 2:3 bez brejku, poté však na kurtu opět dominoval zkušený Schwartzman. „Byl to vyhraný zápas, je to škoda. Ale příště se to už povede. Soupeř ukázal, proč je čtrnáctý na světě. Ukázal, jak se využívají šance. Když to takhle budu dělat já, budu vítězem,“ odnášel si z utkání zkušenosti Macháč.

V sobotu beze ztráty podání přivedli Argentinu k celkovému vítězství debloví specialisté Máximo González a Horacio Zeballos ve čtyřhře. Český pár Tomáš Macháč, Jiří Lehečka svým protivníkům ani jednou nevzal podání a musel se sklonit před uměním zkušenějších tenistů. „Šance jsme měli, ale soupeři hráli dobře a deblově. Bohužel jsme se nesešli na returnu. Spíš nás mrzí ty dvouhry, kdybychom z nich měli aspoň jedno vítězství, tak by soupeři v deblu asi hráli jinak,“ shodli se čeští mladíci.

O čestný bod za rozhodnutého stavu marně usiloval člen prostějovského tenisového klubu Vít Kopřiva, který zažil zápasovou premiéru v Davis Cupu a ve dvou setech prohrál s Federeciem Coriou. „Premiéra byla super, bohužel přišla za stavu, za kterého jsem nechtěl. Ale vyzkoušel jsem si, jaké to je hrát před publikem a za českou reprezentaci a věřím, že do příštích zápasů to bude lepší,“ poznamenal Kopřiva.

 

Utkání kvalifikace Davis Cupu v Buenos Aires

Argentina - ČR 4:0

Báez - Lehečka 7:6 (7:4), 6:3

Schwartzman - Macháč 2:6, 6:2, 6:3

González, Zeballos - Lehečka, Macháč 6:4, 6:4

Coria - Kopřiva 6:2, 6:4