Bez velkého úspěchu skončil pro české tenisty druhý grandslam sezóny. Maximem bylo třetí kolo Karolíny Muchové, které mělo ovšem hořkou příchuť, protože hráčka musela své utkání předčasně ukončit kvůli zranění.

Při své premiéře v hlavní soutěži nadchl Zdeněk Kolář pařížské publikum. Nejprve uspěl v kvalifikaci, porazil domácího Lucase Pouilleho a pak přes čtyři hodiny trápil čtvrtého nasazeného Řeka Stefanose Tsitsipase. Prohrál ve čtyřech setech, přesto jej vyprovázel bouřlivý potlesk deseti tisíc fanoušků. Kolář byl kousek od pátého setu, když v poslední zkrácené hře neproměnil ani jeden ze čtyř setbolů. „Hlavně u toho posledního mě to trošku mrzelo. Nezvolil jsem nejlepší řešení. Ale i tak to byl zážitek,“ prohlásil Kolář.

Jiří Veselý nestačil v úvodu na Steva Johnsona. Úvodní dvě sady rozhodovala až zkrácená hra. Od třetího setu byl už Američan lepší, využil tři z devíti brejkbolů a českého tenistu vyřadil.

Na začátku turnaje skončila také cesta Jiřího Lehečky, kterému stál v cestě zkušený David Goffin. Po vyrovnaném průběhu prohrál prostějovský zástupce ve čtyřech setech. „V klíčových momentech rozhodovaly větší zkušenosti soupeře,“ uznal Lehečka.

Hodně nadějně vypadaly zpočátku výkony Karolíny Muchové, zvlášť když ve 2. kole vyřadila čtvrtou nasazenou Marii Sakkariovou z Řecka. V následujícím duelu s Američankou Amandou Anisimovovou Češku opustilo štěstí. Ve druhém setu si podvrtla kotník a v závěrečné sadě musela kvůli přetrvávajícím bolestem utkání ukončit. „Vzala jsem si nějaké prášky proti bolesti. Doufala jsem, že zaberou, snažila jsem se hrát rychlé míče a doufala, že by to mohlo jít. Ale nešlo,“ řekla zklamaná Muchová.

Mezi nejlepších dvaatřicet se nedostala Petra Kvitová. Ve svém druhém vystoupení nestačila na Australanku Darju Savilleovou, když udělala třicet nevynucených chyb. „Chybí mi nahrané zápasy a s tím související sebevědomí,“ posteskla si Kvitová.

Velkým překvapením byla porážka osmé nasazené Karolíny Plíšková, která ve 2. kole nestačila na domácí držitelku divoké karty Leolii Jeanjeanovou, tenistku ze třetí světové stovky.

Po vítězství nad Chorvatkou Petrou Martičovou podle očekávání nestačila Kateřina Siniaková na nasazenou Leylah Fernandezovou z Kanady, se kterou uhrála pouze pět her a pětkrát přišla o své podání.

Přes první kolo ve dvouhře žen se nedostala obhájkyně titulu Barbora Krejčíková, na které byla vidět nerozehranost kvůli zdravotním problémům v průběhu sezóny. Smůla se elitní tenistce nevyhnula ani v deblu. Do soutěže vůbec nenastoupila kvůli pozitivnímu testu na koronavirus. „Letošní Paříž se nepovedla. Na druhou stranu už nemám žádné zranění. Vrátím se,“ prohlásila Krejčíková.

 

FRENCH OPEN

MUŽI

Dvouhra – 1. kolo: Kolář – Pouille (Francie) 6:3, 4:6, 7:5, 6:4; Lehečka – Goffin (Belgie) 4:6, 6:4, 4:6, 4:6; Veselý – Johnson (USA) 7:6, 6:7, 3:6, 2:6. 2. kolo: Kolář – Tsitsipas (4-Řecko) 3:6, 6:7, 7:6, 6:7

ŽENY

Dvouhra – 1. kolo: Muchová – Monnetová (Francie) 6:3, 6:3; Siniaková – Martičová (Chorvatsko) 6:4, 7:6 (8:6); Karolína Plíšková (8) – Andrianjafitrimová (Francie) 2:6, 6:3, 6:1; Kvitová (32) – Bondárová (Maďarsko) 7:6 (7:0), 6:1; Krejčíková (2) – Parryová (Francie) 6:1, 2:6, 3:6. 2. kolo: Muchová – Sakkariová (4-Řecko) 7:6, 7:6; Siniaková – Fernandezová (17-Kanada) 3:6, 2:6, Kvitová – Savilleová (Austrálie) 4:6, 2:6; Karolína Plíšková – Jeanjeanová (Francie) 2:6, 2:6. 3. kolo: Muchová – Anisimovová (27-USA) 7:6, 2:6, 0:3 skreč.