První den největšího mužského tenisového turnaje na území České republiky je za námi. Do úvodního kola kvalifikace turnaje UniCredit Czech Open zasáhlo šest zástupců domácího tenisu. V rozhodující fázi se ale představí už jen pouze Andrew Paulson, ostatní hráči o možnost usilovat o účast v hlavní soutěži přišli.

V prvním kole kvalifikace nebyla nouze o zajímavé zápasy. Jednu z největších bitev obstarali dva čeští tenisté. Z vítězství se ve třetí sadě nakonec radoval Paulson, který udolal svého krajana Poljaka po téměř třech hodinách. Nechyběla ale i řada dalších soubojů a na čtyřech kurtech si tak přišel každý fanoušek na své.

Utkání mezi Paulsonem a Pojlakem začalo v jedenáct hodin a z vítězství v první sadě se radoval hráč spadající pod domácí prostějovský klub poměrem 6:3. Druhou sadu začal lépe Paulson a dokázal vzít Poljakovi servis. Ze stavu 2:0 ale Poljak vývoj srovnal, Paulson však znovu odskočil a tentokrát svůj brejk už udržel až do konce sady a vyhrál stejným rozdílem jako soupeř v prvním setu 6:3. Posunul tak duel do třetí sady. V ní to byla přehlídka dlouhých výměn i jednotlivých gamů a čas zápasu se neustále protahoval. Za delší konec v něm však tahal vítěz druhé sady, který odskočil na vedení 4:1. Po tomto gamu si vzal Poljak medical time, kdy měl problém s tříslem. Ani po pauze se však příliš neprosazoval a nechal soupeře jednoduše odskočit na rozdíl 5:1 a zdálo se být hotovo. Jenže Poljak ještě zmobilizoval síly a získal své podání, následně uhrál jeden brejk zpět a za stavu 3:5 šel na svůj servis zdramatizovat závěr. To se mu ale nepodařilo a Paulson využil hned první match ball v zápase a po setech 3:6, 6:3 a 6:3 mohl po téměř tříhodinovém snažení oslavit postup do finálového kola kvalifikace. „Nedařilo se mi na servisu, nelítalo to, jak bych potřeboval,“ posteskl si na konci marného snažení Poljak. Ve finále kvalifikace Paulson narazí na Fabiana Maroszana z Maďarska.

Soupeřem Daniela Siniakova startujícího na volnou kartu byl Lukas Neumayer z Rakouska. Mladý český tenista měl dobrý vstup do utkání a získal první set, v dalším pokračování duelu ovšem na favorita nestačil a do konce střetnutí získal pouze dvě hry. Další držitel divoké karty Adam Jurajda odehrál vyrovnanou partii se čtvrtým nasazeným Libanoncem Benjaminem Hassanem, v obou setech ale nezvládl koncovku střetnutí.

Blízko k velkému překvapení měl Pavel Nejedlý, jehož protivníkem byl nejvýše nasazený hráč kvalifikace Lucas Miedler z Rakouska. Nejedlý vedl 1:0 na sety ve v tie-breaku druhé sady vedl 4:1, přesto na zkušenějšího protivníka nevyzrál a v závěru už Rakušan na kurtu dominoval.

„Ve zkrácené hře jsem vedl o tři body a měl dva servisy. Do té doby jsem byl lepší, pak se to ale zlomilo. Soupeř mě nepřekvapil, naposledy jsme spolu hráli před měsícem a vyhrál jsem. Taková porážka bude dlouho mrzet,“ posteskl si Nejedlý.

Jako poslední do kvalifikace vstoupila vůbec nejmladší prostějovská naděje letošního ročníku Jan Kumstát. Na druhé straně dvorce Louis Wessels a na toho domácí teprve patnáctiletý talent nestačil, přestože především na začátku duelu byl vyrovnaným soupeřem.

Výsledky 1. kola kvalifikace UniCredit Czech Open:

Dvouhra – 1. kolo: Jianu (Rum.) – Mpetshi Perricard (Fr.) 3:6, 4:6, Jurajda – Hassan (LIB) 5:7, 5:7, Myneni (Ind.) – Cuevas (Urug.) 1:6, 4:6, Nejedný – Miedler (Rak.) 6:4, 6:7, 0:6, Atmane (Fr.) – Madarasz (Maď.) 6:3, 6:4, Comesana (Ar.) – Fajta (Maď.) 6:3, 6:2, Paulson – Poljak 3:6, 6:3, 6:3, Kadhe (Ind.) – Hemery (Fr.) 1:6, 4:6, Erler (Rak.) – Shang (Čína) 4:6, 7:6, 6:4, Marozsan (Maď.) – Karol (Slov.) 6:4, 5:7, 6:4, Siniakov – Neumayer (Rak.) 6:4, 2:6, 0:6,
Kumstát – Wessels (Něm.) 3:6, 2:6.

 

pondělní program kvalifikace, 10.00 hodin:

centrální dvorec: Hassan (Libérie) – Atmane (Francie), Miedler (Rakousko) – Hemery (Francie)

Kurt 1: Perricard (Francie) – Erler (Rakousko), Wessels (Německo) – M. Cuevas (Uruguay)

Kurt 2: Marozsan (Maďarsko) – Paulson (ČR), Comesana (Argentina) – Neumayer (Rakousko)

pondělní program 1. kola, 13.00 hodin:

centrální dvorec: Coria (Argentina) - Svrčina (ČR), Couacaud (Francie) – Martin (Slovensko), Ajdukovič (Chorvatsko) – Veselý (ČR)

Kurt 1: Donskoi (Rusko) – Tirante (Argentina), E. Ymer (Švédsko) – Piros (Maďarsko)

Kurt 2: Sačko (Ukrajina) – Horanský (Slovensko), Novak (Rakousko) – De Almeida (Brazílie)

 

22 uco partneri