Hodně zajímavý průběh měla wimbledonská kvalifikace z pohledu prostějovských tenistů. Své první zápasy v Roehamptonu, kde kvalifikace probíhá, odehráli Vít Kopřiva a Dalibor Svrčina a nebyli daleko minimálně od postupu do finále. V něm pak sice Zdeněk Kolář nestačil na Itala Andreu Vavassoriho, přesto se dostal do hlavní soutěže jako šťastný poražený.

„Finálový zápas byl výborný, rozhodly drobnosti. Soupeř skvěle podával. Sice jsem získal první set, ale pak se Andrea uvolnil a já se dostal do problémů, které jsem nedokázal patřičně vyřešit,“ přiznal Kolář. Hlavní soutěž ale českému hráči přesto neunikla.

Svrčina při své premiéře překvapivě porazil nasazeného Vaska Pospisila z Kanady a také následující utkání s Američanem Christianem Harrisonem zvládl skvěle. Soupeř ale dokázal vyrovnat a získal i rozhodující třetí sadu ve zkrácené hře.

„Byly to mé první zápasy na trávě v mužské kategorii. Bavilo mě to, třeba jednou bude tráva můj oblíbený povrch. Wimbledon je podle mého nejprestižnější turnaj na světě. Navíc tady byly vysoké finanční odměny, na které bych při svém žebříčku nedosáhl,“ hodnotil své vystoupení Svrčina.

Jediný míček dělil od postupu Kopřivu, který nejprve vyřadil Inda Ramkumara Ramanathana, v utkání s Rakušanem Sebastianem Ofnerem neproměnil na konci druhé sady mečbol, set ztratil v tie-breaku a neuspěl ani ve vyrovnaném závěrečném dějství. „Jsem naštvaný, třetí set jsem měl dotáhnout alespoň do tie-breaku. Při mém mečbolu si soupeř pomohl výborným servisem. Nasbíral jsem zkušenosti, příště to třeba bude lepší, i když zřejmě budu mít vždy víc rád antukový tenis,“ uvedl Kopřiva.