Pozici nejvýše nasazeného hráče na turnaji v Iasi sice Jiří Lehečka nepotvrdil, přesto v Rumunsku zaznamenal hned dva statistické úspěchy. V žebříčku ATP se posunul na 65. místo a vylepšil si své kariérní maximum v tuzemském žebříčku, navíc přeskočil Jiřího Veselého a stal se opět českou jedničkou.

„Žebříčkové postavení je fajn, ale vyměnil bych je za výraznější postup v turnaji,“ přiznal rozladění po třísetové čtvrtfinálové porážce s Italem Lucianem Darderim Lehečka. „Nemohl jsem se spolehnout na servis, to byl největší problém. Takové zápasy bych měl vyhrávat,“ dodal prostějovský tenista.

Šanci postoupit minimálně do čtvrtfinále promarnil v utkání se stejným protivníkem Dalibor Svrčina. V tie-breaku třetího setu měl za stavu 6:5 mečbol, jeho soupeř ale přesto dokázal zápas otočit. Český tenista, který v úvodním kole porazil Lucase Miedlera z Rakouska, v průběhu rozhodujícího dějství prohrával již 2:5 a dvakrát čelil hrozbě ukončení střetnutí. „Bylo to dramatické z obou stran. Chvíli jsem se už loučil s turnajem, pak mi chyběl jeden míč k postupu. Příště se to snad povede,“ posteskl si Svrčina.

Velkou smůlu měl obhájce loňského titulu Zdeněk Kolář, který musel v průběhu druhého setu kvůli zdravotním problémům skrečovat souboj s Portugalcem Fredericem Ferreirou Silvou. Koláře to mrzí hned dvojnásobně. V důsledku předčasného konce přišel o rovnou stovku bodů, což přineslo mírný propad v žebříčku ATP.

 

MUŽI

Newport

Dvouhra – 1. kolo: Veselý (7) – Lopéz (Šp.) 6:4, 6:2, 2. kolo: Veselý – Johnson (USA) bez boje.

Iasi

Dvouhra – 1. kolo: Lehečka (1) – Snitari (Rum.) 6:4, 7:6, Svrčina (6) – Miedler (Rak.) 6:4, 3:6, 6:2, Kolář (3) – Ferreira Silva (Port.) 4:6, 4:4 skreč, 2. kolo: Lehečka – Čepelev (Rus.) 6:4, 4:6, 6:4, Svrčina – Darderi (It.) 7:5, 5:7, 6:7, čtvrtfinále: Lehečka – Darderi (It.) 6:4, 6:7, 4:6.