Už po třiadvacáté v řadě za sebou se Prostějov stane dějištěm tenisového mistrovství světa družstev chlapců i dívek ve věkové kategorii U14. Tradiční ITF World Junior Tennis Finals 2022 proběhne od 1. do 6. srpna v krásném areálu antukových dvorců za Kosteleckou ulicí, část utkání opět přivítají nedaleké kurty ve Sportovní ulici.

Zatímco přede dvěma lety se šampionát kvůli covidu bezprecedentně vůbec nehrál a loni chyběla ze stejných důvodů řada původně kvalifikovaných týmů z mimoevropských zemí, tentokrát se mistrovství světa“čtrnáctiletých konečně po delší době uskuteční v plné účastnické kvalitě bez koronavirových absencí.

Mezi žáky budou o medaile bojovat Argentina, Bulharsko, Kolumbie, Česko, Ekvádor, Německo, Itálie, Japonsko, Kazachstán, Jižní Korea, Mexiko, Maroko, Slovinsko, Jižní Afrika, Švýcarsko a USA. V žákyních se o cenné kovy střetnou Argentina, Austrálie, Brazílie, Kanada, Česko, Egypt, Německo, Velká Británie, Indie, Japonsko, Jižní Korea, Lotyšsko, Srbsko, Slovensko, Tunisko a USA.

Z logických důvodů schází pouze ruské kolektivy, jež nesmí startovat vinou válečné agrese svého státu na Ukrajině. „Máme radost, že současné epidemické podmínky umožňují ITF World Junior Tennis Finals uskutečnit v obvyklém rozsahu bez omezení a hlavně se všemi nejsilnějšími družstvy ve startovním poli. Herní úroveň tak bude na danou věkovou kategorii opět maximální, můžeme se všichni těšit na vynikající mládežnický tenis,“ konstatovala ředitelka WJTF Petra Černošková z pořádajícího TK Prostějov.

V dokonale vybaveném areálu Národního tenisového centra Morava vše začne jako obvykle losováním základních skupin, tuto ouverturu přivítá v neděli 31. července večer Hotel Tennis Club. O den později, tj. příští pondělí 1. srpna, od 10.00 hodin přijde na řadu slavnostní zahájení s nástupem všech týmů na dvorec číslo 1, načež v od 11.00 stejného dne propuknou vlastní zápasové boje.

První tři srpnové dny jsou vyhrazeny utkáním ve skupinách, ve čtvrtek 4. srpna poté odstartují boje vyřazovacího play-off. Nejlepší dva mančafty všech grup přitom postoupí do čtvrtfinále, ostatní budou hrát o 9. až 16. místo. Semifinále je na programu v pátek 5. srpna, obě finále i duely o bronz následně v sobotu 6. srpna. Každý den se zahajuje v 11.00 hodin.

Výběry České republiky obhajují loňské medailové úspěchy s bronzovou hodnotou. Chlapci tentokrát nastoupí v sestavě Filip Košarko, Jan Raštica (oba TK Prostějov) a David Brückner pod vedením nehrajícího kapitána Jiřího Kulicha. Dívky ve složení Alena Kovačková, Laura Samsonová a Eliška Forejtková povede kapitánka Petra Cetkovská, někdejší špičková tenistka a rodačka z Prostějova.

„Věříme, že naše týmy navážou na poslední úspěšné ročníky a znovu se zařadí mezi absolutní mezinárodní špičku. I když v domácím prostředí to není vždy úplně snadné, navíc přesně odhadovat výsledkové možnosti u mladých sportovců je dost složité. Přesto si samozřejmě moc přejeme další útok na cenné kovy,“ pousmála se Černošková.

Na hanáckých kurtech se představilo za uplynulých dvaadvacet let hodně talentů, kteří dnes hrají špičkový tenis, kráčí žebříčky nahoru, reprezentují své země v kolektivních soutěžích. Rovněž o tom je prestiž prostějovských organizátorů. „Jsme hrdí na to, že můžeme být u kořenů grandslamových úspěchů. Na světových šampionátech právě u nás se už skoro čtvrt století píše grandslamová historie,“ říká majitel marketingové agentury TK PLUS a velký donátor bílého sportu Miroslav Černošek.

„Mistrovství světa do čtrnácti let je už řadu let vstupní branou talentů do velkého tenisového světa. Právě zde o sobě v minulosti daly výrazně vědět české hvězdy, jakými byli Tomáš Berdych, Lucie Šafářová a Nicol Vaidišová. Turnaj byl také důležitým milníkem například pro Rafaela Nadala, Lleytona Hewitta, Novaka Djokoviče a Justin Heninovou. Prostějov je pořadatelským městem tohoto mistrovství už více než dvě desítky let. Je to důkaz, že zdejší sportovní manažeři patří ke skutečné světové špičce, jinak by podobná série nebyla možná. Rád bych jim za to poděkoval, protože jejich práce dlouhodobě prospívá dobrému jménu našeho města a dělá z Prostějova důležité místo na světové sportovní mapě,“ prohlásil primátor František Jura.

složení startovního pole ITF WJTF 2022

(Prostějov, 1. až 6. srpna, NTC MORAVA a areál ve Sportovní uů.)

chlapci:

Argentina, Bulharsko, Kolumbie, Česko, Ekvádor, Německo, Itálie, Japonsko, Kazachstán, Jižní Korea, Mexiko, Maroko, Slovinsko, Jižní Afrika, Švýcarsko, USA

dívky:

Argentina, Austrálie, Brazílie, Kanada, Česko, Egypt, Německo, Velká Británie, Indie, Japonsko, Jižní Korea, Lotyšsko, Srbsko, Slovensko, Tunisko, USA

 

30 wjtf sponzori