Právě dnes odstartuje 31. ročník mistrovství světa družstev chlapců a dívek do 14 let v tenisu ITF WORLD JUNIOR TENNIS FINALS 2022. Je to již potřiadvacáté za sebou, kdy prestižní mezinárodní událost hostí TK Prostějov, jehož komfortní prostory, zařízení a vybavení poskytují vhodné prostředí pro nejvýznamnější mládežnickou tenisovou akci, ze které vzešlo mnoho pozdějších vítězů grandslamů včetně Rafaela Nadala, Lleytona Hewitta, Amelie Mauresmové, Justin Heninové, Novaka Djokoviče a také řada českých hvězd jako byly například Tomáš Berdych, Lucie Šafářová nebo Nicol Vaidišová. Po odehraných kvalifikačních bojích se 16 dívčích a 16 chlapeckých družstev probojovalo do závěrečného finále, které se uskuteční od pondělí 1. do soboty 6. srpna v krásném areálu antukových dvorců areálu NTC MORAVA Za Kosteleckou ulicí, část utkání opět přivítají i nedaleké kurty ve Sportovní ulici. Letošního finále se zúčastní celkem 26 národů.

Zatímco přede dvěma lety se šampionát kvůli covidu bezprecedentně vůbec nehrál a loni chyběla ze stejných důvodů řada původně kvalifikovaných týmů z mimoevropských zemí, tentokrát se mistrovství světa čtrnáctiletých uskuteční takřka v plné účastnické kvalitě bez koronavirových absencí. Ze známých důvodů ovšem chybí týmy Ruska a Běloruska, které mají zákaz startovat v týmových soutěžích kvůli agresi na Ukrajině. „Máme radost, že současné epidemické podmínky umožňují ITF World Junior Tennis Finals uskutečnit v obvyklém rozsahu bez omezení a hlavně téměř se všemi nejsilnějšími družstvy ve startovním poli. Herní úroveň tak bude na danou věkovou kategorii opět maximální, můžeme se všichni těšit na vynikající mládežnický tenis,“ konstatovala ředitelka WJTF Petra Černošková z pořádající marketingové společnosti TK PLUS.

Mezi žáky tak budou o medaile bojovat Argentina, Bulharsko, Kolumbie, Česko, Ekvádor, Německo, Itálie, Japonsko, Kazachstán, Jižní Korea, Mexiko, Maroko, Slovinsko, Jižní Afrika, Švýcarsko a USA. V žákyních se o cenné kovy střetnou Argentina, Austrálie, Brazílie, Kanada, Česko, Egypt, Německo, Velká Británie, Indie, Japonsko, Jižní Korea, Lotyšsko, Srbsko, Slovensko, Tunisko a USA.

Celý program odstartuje už dnes, tj. v pondělí 1. srpna, kdy od 10.00 hodin přijde na řadu slavnostní zahájení s nástupem všech týmů na dvorec číslo 1, načež v od 11.00 stejného dne propuknou vlastní zápasové boje. První tři srpnové dny jsou vyhrazeny utkáním ve skupinách, ve čtvrtek 4. srpna poté odstartují boje vyřazovacího play-off. Nejlepší dva mančafty všech grup přitom postoupí do čtvrtfinále, ostatní budou hrát o 9. až 16. místo. Semifinále je na programu v pátek 5. srpna, obě finále i duely o bronz následně v sobotu 6. srpna. Každý den se zahajuje v 11.00 hodin.

Výběry České republiky obhajují loňské medailové úspěchy s bronzovou hodnotou. Chlapci tentokrát nastoupí v sestavě Filip Košarko, Jan Raštica (oba TK Prostějov) a David Brückner pod vedením nehrajícího kapitána Jiřího Kulicha. Dívky ve složení Alena Kovačková, Laura Samsonová a Eliška Forejtková povede kapitánka Petra Cetkovská, někdejší špičková tenistka a rodačka z Prostějova.

A jak to dopadlo loni? Mladí tenisté i tenistky České republiky na mistrovství světa družstev U14 v Prostějově překonali zklamání ze svých semifinálových vyřazení a výhrami 2:0 v zápasech o třetí místo shodně vybojovali bronzové medaile! Tituly na ITF World Junior Tennis Finals 2021 oslavili hráči Itálie a hráčky Ruska. „Věříme, že naše týmy navážou na poslední úspěšné ročníky a znovu se zařadí mezi absolutní mezinárodní špičku. I když v domácím prostředí to není vždy úplně snadné, navíc přesně odhadovat výsledkové možnosti u mladých sportovců je dost složité. Přesto si samozřejmě moc přejeme další útok na cenné kovy,“ pousmála se Černošková.

„Když se blíží čas žákovského mistrovství světa družstev, nám pocit, že ta nádherná přehlídka tenisových talentů k nám už prostě patří, zvykli jsme si na ni a bereme tuhle skutečnost jako projev důvěry ITF, věří nám a je přesvědčena o našich organizátorských schopnostech,“ říká Petra Černošková, ředitelka světového juniorského šampionátu. „Třiadvacet let na jednom místě, to je legendární číslo, které nikdo nikdy nepřekoná! Je dobré, a rozhodně prospěšné vážit si tradic, pečovat o ně, buďme hrdí na to, že se nikde jinde na světě nehrálo déle,“ říká Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu a Tennis Europe.

Na hanáckých kurtech se představilo za uplynulých dvaadvacet let hodně talentů, kteří dnes hrají špičkový tenis, kráčí žebříčky nahoru, reprezentují své země v kolektivních soutěžích. Rovněž o tom je prestiž prostějovských organizátorů. „Jsme hrdí na to, že můžeme být u kořenů grandslamových úspěchů. Na světových šampionátech právě u nás se už skoro čtvrt století píše grandslamová historie,“ říká majitel marketingové agentury TK PLUS a velký donátor bílého sportu Miroslav Černošek.

„Prostějov je pořadatelským městem tohoto mistrovství už více než dvě desítky let. Je to důkaz, že zdejší sportovní manažeři patří ke skutečné světové špičce, jinak by podobná série nebyla možná. Rád bych jim za to poděkoval, protože jejich práce dlouhodobě prospívá dobrému jménu našeho města a dělá z Prostějova důležité místo na světové sportovní mapě. Mistrovství světa do čtrnácti let je už řadu let vstupní branou talentů do velkého tenisového světa. Právě zde o sobě v minulosti daly výrazně vědět i budoucí české hvězdy,“ nechal se slyšet František Jura, primátor statutárního města Prostějov.

Pro příznivce a fanoušky tenisu je na všechny zápasy VSTUP ZDARMA!

 

PROGRAM WJTF 2022:

pondělí 1. srpna          10.00 hodin    zahajovací ceremoniál

11.00 hodin    zahájení zápasů ve skupinách

úterý 2. srpna             10.00 hodin    zápasy ve skupinách

středa 3. srpna            10.00 hodin    zápasy ve skupinách

čtvrtek 4. srpna          10.00 hodin    zahájení vyřazovacích zápasů

19.00-22.00 hodin      hráčská party - přehrada Plumlov

pátek 5. srpna             10.00 hodin    vyřazovací zápasy vč. semifinále

sobota 6. srpna           10.00 hodin    Finále chlapců a dívek + další zápasy o umístění

po skončení předávání cen a závěrečný ceremoniál

19.00 hodin    závěrečná večeře

 

31 wjtf