Třetí den mistroství světa hráčů do čtrnácti let přineslo finální souboje v základních skupinách. Češky po dvou vítězstvích chtěli potvrdit své první místo ve skupině proti Korejkám a zvládly to opět na výbornou, když zvítězily ve všech třech duelech a zápasy ve dvouhře si dokázaly během skupin spravedlivě rozdělit. Zítra se pokusí přejít do bojů o medaile proti Japonkám. Chlapce dnes čekal duel o lepší postavení v pavouku o umístění a proti Japonsku to byla bitva se vším všudy. Svůj zápas dohráli až jako poslední ze všech šestnácti duelů a ve finálovém super tiebreaku dokázali Japonce udolat. Připsali si tak první výhru, na kterou budou chtít navázat v zítřejším duelu proti Maroku

Dívky dnes nastoupili do singlu bez své jedničky Aleny Kováčové, která se připravovala až na čtyřhru. Na jejich výkonu se ale nic nezměnilo. I když se svou hrou příliš spokojená Eliška Forejtková nebyla dokázala svůj duel proti Japonce Lee zvládnout. V první sadě dokázala získat brejk navíc a získala první sadu. Ve druhé to byla dlouhá přetahovaná, která nakonec vyzněla lépe pro soupeřku a po výsledku 5:7 dokázala srovnat. Ve třetí sadě ale Forejtková našla rytmus a po dvou hodinách a čtyřiceti minutách přinesla první bod do domácího tábora.

Ve druhém duelu se představila Laura Samsonová, která Japonce Ju nedala šanci a po hodině a čtvrt zajistila Češkám i třetí vítězství po setech 6:3 a 6:2. Po krátce pauze pak Česká dvojka nastoupila i do závěrečné čtyřhry a v prvním setu se domácí hráčky hledaly. Po půlhodině tak první set ovládly Japonky. Do druhé ale nastoupily domácí hráčky skvěle a dokázaly srovnat stav. Super tiebreak následně ovládly také poměrně jednoznačně a skupinou prošly bez jediné porážky. „Během skupiny jsme protočily všechny tři hráčky a každá si zahrála dva singly. Všechny ukázaly bojovného ducha i kvalitu a musím je pochválit. Určitě nám psychicky pomůže i to, že jsme prošly bez ztráty kytičky, ale zítra na to musíme navázat, protože prostor na chyby už nebude,“ zhodnotila úspěšnou skupinovou fázi kapitánka Petra Cetkovská.

Chlapci ve středu už hráli „pouze“ o třetí místo a nasazení do utkání o umístění proti Japonsku. V dnešním duelu dostala důvěru Prostějovská dvojice Jan Raštica a Filip Košárko. Prvně jmenovaný odehrál první duel proti Matsumurovi a byla to bitva o každý míč. Po více než dvou hodinách se ale z vítězství radoval Japonský tenista a dostal tak soupeře do vedení. Filip Košárko potřeboval stav srovnat, a to se mu podařilo. Japonce Tabata dokázal porazit ve dvou setech 6:4 a 6:2 a srovnal skóre utkání. O třetí příčce tak musela rozhodnout čtyřhra. Do ní vstoupili Japonci a první set ovládli 6:3. Druhý set nabídl boj a přetahovanou o každý fiftýn. Rozhodnout musel až tiebreak, který se protahoval. Důležité okamžiky zvládli lépe domácí hráči a po stavu 11:9 poslali utkání do super tiebreaku. V něm to byla znovu přetahovaná a obě mužstva měla matchbally a úspěšnější byli opět domácí hráči a připsali si tak první, opravdu vydřenou výhru.

„Chtěli jsme zkusit postoupit do čtvrtfinále, ale nepodařilo se nám to. Proti Američanům jsme cítili, že bychom je mohli překvapit spíše ve dvouhrách. Po nich byl stav vyrovnaný a ve čtyřhře nás jasně přehráli. Na Slovince jsme zkrátka neměli a ve dvouhrách nás přehráli. Ukázali, že ne nadarmo byli mezi nejlepší čtyřkou v Evropě a přijeli ve skvělé formě. Dnes to byl naprosto vyrovnaný souboj s Japonskem, který jsme dokázali získat na svou stranu. Snad nám vydrží síly, protože všechny zápasy jsou velkým bojem,“ prozradil po závěrečné čtyřhře kapitán chlapců Jiří Kulich.

I na dalších dvorcích probíhaly zajímavé souboje, které rozhodovaly detaily. Například souboj o prvenství ve skupině B mezi Slovenkami a Brazílií rozhodl až super tiebreak, kde Brazilky vstaly z mrtvých, ale nakonec utkání nezvrátily. Podobně na tom byl pak také duel mezi chlapci Švýcarska a Německa, kde se radoval prvně jmenovaný celek. 

Ve čtvrtek turnaj pokračuje čtvrtfinálovými souboji a duely o umístění, Češky se představí na kurtu číslo dva proti Japonkám a Češi na pětce proti Maroku o lepší umístění.

FOTO/32/Honza 32_tenis_wjtf_streda

Výsledky třetího dne a finální tabulky základních skupin:

Chlapci

Skupina „A“

Itálie (1) – Kazachstán (8) 0:3

Ekvádor – Argentina 0:3

Tabulka:

1. Kazachstán 2 body

2. Argentina 2

3. Itálie 1

4. Ekvádor 1

Skupina „B“

Korea (4) – Bulharsko (5) 1:2

Maroko – Jihoafrická republika 0:3

Tabulka:

1. Bulharsko 3 body

2. Korea 2

3. Jihoafrická republika 1

4. Maroko 0

Skupina „C“

USA (3) – Slovinsko 2:1

Japonsko (7) – Česká republika 1:2

Matsumura – Raštica 2:1 (4:6, 6:3, 6:2), Tabata – Košárko 0:2 (4:6, 2:6), Tabata/Tobe – Raštica/ Košárko 1:2 (6:3, 6:7(9), 11:13).

Tabulka:

1. USA 3 body

2. Slovinsko 2

3. Česká republika 1

4. Japonsko 0

Skupina „D“

Kolumbie (6) – Mexiko 1:2

Německo (2) – Švýcarsko 1:2

Tabulka:

1. Švýcarsko 3 body

2. Německo 2

3. Mexiko 1

4. Kolumbie 0

Dívky:

Skupina „A“

Česká republika (1) – Korea 3:0

Forejtková – Lee 2:1 (6:4, 5:7, 6:2), Samsonová – Ju 2:0 (6:3, 6:2), Kováčková/Samsonová – Lee/Lee 2:1 (1:6, 6:2, 10:4).

Argentina (8) – Kanada 2:1

Tabulka:

1. Česká republika 3 body

2. Korea 1

3. Argentina 1

4. Kanada 1

Skupina „B“

Slovensko (3) – Brazílie 2:1

Austrálie (6) – Tunisko 3:0

Tabulka:

1. Slovensko 3 body

2. Brazílie 2

3. Austrálie 1

4. Tunisko 0

Skupina „C“

Německo (4) – Japonsko (5) 2:1

Indie – Egypt 1:2

Tabulka:

1. Německo 3 body

2. Japonsko 2

3. Egypt 1

4. Indie 0

Skupina „D“

USA (2) – Velká Británie (7) 2:1

Lotyšsko – Srbsko 0:3

Tabulka:

1. USA 3 body

2. Velká Británie 2

3. Srbsko 1

4. Lotyšsko 0

 

Program dalšího dne ZDE