Do Banské Bystrice na Evropský olympijský festival mládeže přijel patnáctiletý tenista TK Agrofert Prostějov Jan Kumstát s jasným cílem a nic jiného než vítězství v turnaji si nepřipouštěl. V prvních dvou kolech ztratil jediný game, po vyrovnané první sadě ovládl i čtvrtfinále. V semifinále se nadřel, ale ve finále, které proběhlo dvě hodiny po semifinálové bitvě, už opět vládl. Domů si tak syn bývalého prostějovského hokejisty a českého reprezentanta Pavla Kumstáta dovezl zlatou medaili a zatím svůj největší úspěch kariéry!

Hned od prvního dne na Evropském olympijském festivalu mládeže sebevědomě prohlašoval, že vyhraje celý tenisový turnaj. Co Jan Kumstát řekl, tak i splnil. Ze Slovenska si přivezl cenné zlato.

„To je největší turnaj, co jsem zatím hrál. Jsem moc rád, že jsem to v Banské Bystrici vyhrál. Jednou se chci dostat i na velkou olympiádu,“ jásal patnáctiletý tenista, který touží „zabydlet“ se časem na okruhu ATP a jehož velkým snem je vítězství ve Wimbledonu.

První dny procházel turnajem jako nůž máslem, kritický byl ale pro naději mužského tenisu páteční den. V semifinálovém souboji narazil na Fina Linuse Lagerbohma, který mu jako jediný dokázal sebrat set a třísetová bitva to byla opravdu se vším všudy. Náročný duel Kumstát zvládl poměrem 4:6, 6:3 a 6:3 a mohl se těšit na finálový souboj.

Finále se oproti původním předpokladům neodehrálo v sobotu, ale hned v pátek, na regeneraci měl patnáctiletý tenista jen dvě hodiny. Pořadatelé tak rozhodli kvůli špatné sobotní předpovědi. Prostějovský hráč ale jasně ukázal, že to pro něj komplikace nebyla, Španěla Sergia Planella Hernandeze porazil ve dvou setech (6:4, 6:2). Stal se tak šampionem Evropského olympijského festivalu mládeže.

Diváci ho na Slovensku přirovnávali k Tomáši Berdychovi, se kterým si je tenista velmi podobný nejen vizáží, ale i stylem hry. V rámci finálové bitvy nescházel i bizarní moment, kdy jednu z výměn narušila tenistka z vedlejšího kurtu a moc se jí z něj nechtělo.

Kromě zlata ze dvouhry mohl Jan Kumstát usilovat i o medaili z mixu. Bohužel před utkáním 2. kola se spoluhráčce Marii Slaměníkové udělalo nevolno. I přes bojovný výkon z toho byla prohra. „Škoda té čtyřhry. Mohlo to tady být ještě o něco lepší,“ vracel se i k mixu šampion. (jaf)