World Junior Tennis Finals je především o skvělém tenise, který na kurtu předváděly bez ruské a běloruské výjimky všechny státy, jež se přes náročné kvalifikace až sem dostaly. Jde ale také o skvělou reklamu i vizitku pro prostějovský tenis, ale i město jako takové. V letošním roce tomu opět nebylo jinak. Slova chvály zněla napříč mezinárodní tenisovou federací, místními politiky i politiky mimo tento region, nesla se i od předsedy Národní sportovní agentury.

O bojích na kurtech i přátelství mezi různými státy a kontinenty toho bylo řečeno už hodně. Šampionát ale daleko přesáhl rámec sportovní. Ve skvělém světle se stejně jako ve všech předešlých ročnících ukázala organizace turnaje, čehož si pochopitelně nejvíce všímali zástupci ITF, kteří chválou nešetřili před turnajem ani po jeho skončení. Už jen neuvěřitelně dlouhá tradice turnaje na území Prostějova hovoří za vše a předběžná domluva i pro další dva ročníky jakbysmet.

Slova chvály a uznání zněla i od hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka, který také řekl, že Prostějov je „Mekkou“ středoevropského tenisu. Jen těžko lze s tímto výrokem nesouhlasit, když vezmeme v potaz, kteří tenisté z místní líhně talentů pravidelně bodují mezi světovou elitou.

„Všechny reakce a hodnocení nás nesmírně těší. Opět se potvrdilo, že svoji práci děláme dobře a že zde máme perfektní tým vedený mojí manželkou Petrou. Jsem rád, že tradice nekončí a že se dočkáme v Prostějově i onoho jubilea v podobě čtvrtstoletí. To je ve světě organizace velký unikát. Žádnému tenisovému svazu a klubu na světě se nic takového nepodařilo, je to fantastická pořadatelská série!“ nechal si závěrečné slovo Miroslav Černošek, jednatel pořádající marketingové společnosti TK PLUS. „Žákovské mistrovství světa družstev v Prostějově se navždy zapsalo do historie tenisu. Týmový šampionát do čtrnácti let je první větší bránou do velkého tenisu a díky více než dvacetiletému pořadatelství měl mladý český tenis každoročně šanci změřit své síly s největšími talenty z celého světa,“ říká Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu a Tennis Europe. Ten může být spokojen zejména s bilancí českých děvčat: 2019 zlato, 2021 bronz a 2022 opět zlato. A to připomeňme, že v roce 2020 se nehrálo.

Pro většinu hráčů a hráček šlo i letos o první takto velký turnaj, kterých je za pár let mohou čekat desítky v průběhu každého roku. Je tak zcela jasné, že zážitky a vzpomínky právě na Prostějov v nich zůstanou během celé kariéry. A to je vizitka, jíž se mohou pyšnit nejen v tenisovém klubu, ale i v celém městě. Komfortní prostory, zařízení a vybavení tenisového areálu NTC MORAVA a TK Prostějov poskytují vhodné prostředí pro nejvýznamnější mládežnickou mezinárodní tenisovou akci, ze které vzešlo mnoho pozdějších vítězů grandslamových podniků včetně Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče, Lleytona Hewitta, Amelie Mauresmové, Justin Heninové či současné světové ženské jedničky Igy Šwiatekové a také mnoho českých hvězd jakými byli například Tomáš Berdych, Lucie Šafářová či Nicol Vaidišová.