Už za necelý měsíc čeká v Portugalsku daviscupový tým kvalifikační utkání nového ročníku týmové soutěže. O postup do finálového turnaje si to tenisté rozdají 4. a 5. února. Dějištěm střetnutí bude letovisko Maia nedaleko Porta.

Jedničkou českého národního výběru bude člen TK Agrofert Prostějov Jiří Lehečka, v nominaci je také Tomáš Macháč z pražské Sparty a další prostějovští hráči Vít Kopřiva, Jakub Menšík a po delší době se vrací také Adam Pavlásek. Kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům chybí dlouholetý reprezentant Jiří Veselý.

Hrát se bude v hale na antuce. „Povrch bude trošku problém, protože všechny aktuální turnaje se hrají na betonu. Antuka je specifická, kluci ale na ní vyrůstali, věřím, že to zvládneme,“ říká kapitán týmu Jaroslav Navrátil.

K dispozici by měl mít za dané situace nejlepší možnou sestavu, včetně dvou nejlepších singlistů. „Jirka s Tomášem už něco odehráli, mají zkušenosti. Vít Kopřiva je antukář, Kuba Menšík si premiérovou nominaci zasloužil a okusí specifickou atmosféru soutěže. A Adam se vrací, protože se aktuálně jeví jako nejlepší deblista, což nám dává více možností při nominaci do jednotlivých zápasů,“ zdůvodnil výběr tenistů Navrátil.

Podle kapitána je utkání otevřené. Domácí počítají se zkušeným Joaem Sousou a antukářem Nunem Borgesem. „Portugalci mají týmy prakticky na úrovni našich hráčů. Sousa je ale lepší na betonu. Borges je naopak antukář, který hraje od základní čáry. Bude to těžké, ale když budou naši kluci zdraví, můžeme střetnutí zvládnout,“ odhaduje Navrátil. „Chceme se dostat na finálový turnaj, který znamená neskutečné zkušenosti do budoucna. S tím půjdeme na kurt,“ tvrdí kapitán českého týmu.