Do závěrečných kol prvního grandslamu sezóny se zástupci českého tenisu nepodívali. Velká jízda Jiřího Lehečky se zastavila ve čtvrtfinále, v němž mu stopku vystavil Řek Stefanos Tsitsipas. Karolínu Plíškovou ve stejné fázi turnaje porazila Magda Linetteová z Polska.

V duelu se třetím nasazeným měl Lehečka k dispozici hned osm brejkbolů, ani jeden ale nedokázal využít a také kvůli tomu s řeckým favoritem v prvním čtvrtfinálovém duelu na grandslamu neuspěl. První set se rozhodl na začátku, když prostějovský tenista neuspěl při svém prvním servisu. Vyrovnané druhé dějství se rozhodovalo až ve zkrácené hře, ve které Řek dominoval. „Stefanos začal jako lepší a zkušenější hráč. Byl klidnější a zároveň věděl, co chce. O první set jsem přišel kvůli jednomu brejku, ve druhé sadě jsme podle mě oba předvedli velmi dobrou úroveň tenisu. Byla tam spousta momentů, kdy měl problémy a kdy jsem ho dostal pod tlak i při jeho podání. V tiebreaku byl zkrátka lepší,“ konstatoval Lehečka. V poslední sadě měl nejlepší český tenista za stavu 3:3 hned tři brejkboly, soupeř ale velkou hrozbu odvrátil a sám udeřil v desáté hře a proměnil hned první mečbol. „Udělal jsem pár chyb, byl často pod tlakem. Měl jsem své šance, ale Tsitsipas prokázal zkušenosti a byl lepší,“ hodnotil závěr střetnutí Lehečka.

Plíšková si nemohla stěžovat na los, proti pětačtyřicáté hráčce světového žebříčku však nepodala potřebný výkon k postupu. Na začátku utkání rychle ztratila dvakrát své podání, čehož soupeřka využila a získala první set. „Nevím, proč mi servis nešel. Občas takové dny přijdou. Možná to bylo i soupeřkou, která mi řadu dobrých podání vrátila zpět a dostala mě pod tlak. Nedala mi nic zadarmo,“ litovala horšího startu Plíšková. Druhá sada byla dlouho vyrovnaná, od stavu 5:4 pro českou tenistku už ale bodovala pouze bezchybně hrající Linetteová. V jedenácté hře připravila Plíškovou o servis a vzápětí zápas ukončila. „Jsem velmi zklamaná, v posledních dvou týdnech jsem předváděla dobré výkony a ani tentokrát to nebylo tak špatné. Ale soupeřka hrála výborně od základní čáry, na kurtu jsem nenašla prostor, kam bych mohla trefit vítězné údery,“ přiznala tenistka.

 

AUSTRALIAN OPEN 2023

MUŽI

Dvouhra – čtvrtfinále: Lehečka – Tsitsipas (3 – Řecko) 3:6, 6:7, 4:6.

ŽENY

Dvouhra – osmifinále: Plíšková (30) – Čang Šuaj (23 – Čína) 6:0, 6:4; L. Fruhvirtová – Vekičová (Chorvatsko) 2:6, 6:1, 3:6. Čtvrtfinále: Plíšková – Linetteová (Polsko) 3:6, 5:7.

JUNIOŘI:

Dvouhra – 1. kolo: Mrva – Oliveira (Brazílie) 3:6, 6:1, 6:1; Hrazdil – Kang (USA) 1:6, 0:6, 2. kolo: Mrva – Tjukajev (Rusko) 3:6, 4:6.