Megapodnik v americkém Miami nebyl dlouho oblíbeným turnajem Petry Kvitové. Na Floridě se kvůli svým potížím s astmatem potýkala s vysokými teplotami a velkou vlhkostí, to už ovšem neplatí. Ve třiatřiceti si prestižní akci podmanila a slaví jubilejní třicátý titul, po němž se vrací do světové desítky.

„Od začátku roku hraju hodně dobře, ale na žádném turnaji jsem se nedostala daleko. Až teď. Nejpozitivnější je, že pořád zvládám soupeřit s těmi nejlepšími. Znamená pro mě strašně moc, že i ve svém věku zvládnu vyhrát tak velký turnaj,“ popustila uzdu svým emocím Kvitová, bývalá dlouholetá tenistka prostějovského klubu, odkud vzešla do velké profesionální kariéry „Teď mě čeká antuka a tráva. Uvidíme, co další týdny přinesou,“ těší se staronová členka světového žebříčku TOP 10 na pokračování sezóny.

Aktuálně nejlepší česká hráčka ve druhém týdnu turnaje čelila několika velkým výzvám. Například v semifinále utnula dlouhou vítěznou sérii Rumunce Soraně Cirsteaové. Ve finále pak přetlačila o deset let mladší Kazašku Jelenu Rybakinovou, která vyhrála předchozí akci v Indian Wells. Duel zlomila ve zkrácené hře první sady, kterou vyhrála 14:12. „Tak dlouhý tie-break jsem snad ještě nehrála. V něm se rozhodlo,“ prohlásila Kvitová, která v utkání čerpala i ze svých zkušeností. „Věděla jsem, že už jsem sehrála tolik finále a že v nich dokážu hrát výborně, ať proti mně stojí kdokoliv. To mi hodně pomohlo,“ přiznala vítězka.

Dalším českým tenistkám už se tolik ve druhém týdnu velkého turnaje nedařilo. Ve 3. kole skončila Karolína Plíšková i Karolína Muchová, v dalším kole vypadla Barbora Krejčíková.

 

MUŽI

Miami – ATP Tour

Dvouhra – 3. kolo: Lehečka – Chačanov (14-Rusko) 2:6, 4:6.

San Remo – ITF challenger

Dvouhra – 1. kolo: Kopřiva – Cecchinato (2-Itálie) 6:4, 6:4. 2. kolo: Kopřiva – Cobolli (Itálie) 6:3, 6:1. Čtvrtfinále: Kopřiva – Mager (Itálie) 6:4, 6:3. Semifinále: Kopřiva – Van Assche (5-Francie) 6:7, 2:6

Lille – ITF challenger

Dvouhra – 1. kolo: Kolář (7) – Sačko (Ukrajina) 1:6, 0:6.

Girona – ITF challenger:

Dvouhra – 1. kolo: Svrčina – Munar (2-Španělsko) 2:6, 4:6

ŽENY

Miami – WTA Tour:

Dvouhra – 3. kolo: Kvitová (15) – Vekičová (22-Chorvatsko) 6:4, 7:6; Krejčíková (16) – Keysová (19-USA) 7:6, 6:3; Plíšková (17) – Vondroušová 1:6, 2:6; Muchová – Cirsteaová (Rumunsko) 5:7, 1:6. 4. kolo: Kvitová – Gračovová (Rusko) 7:5, 7:6 (7:5); Krejčíková – Sabalenková (2-Bělorusko) 3:6, 2:6. Čtvrtfinále: Kvitová – Alexandrovová (18-Rusko) 6:4, 3:6, 6:3. Semifinále: Kvitová – Cirsteaová (Rumunsko) 7:5, 6:4. Finále: Kvitová – Rybakinová (10-Kazachstán) 7:6, 6:2.