Výsledky kvalifikace French Open výrazně zaplnily soupisku účastníků 30. ročníku turnaje UniCredit Czech Open, který se bude hrát ve druhém týdnu grandslamové Paříže. Na prostějovských kurtech se tak po svém vyřazení mohou představit poslední finalisté největšího českého turnaje Vít Kopřiva a Dalibor Svrčina a také Zdeněk Kolář.

„Je to vždy složitá situace. Klukům pochopitelně přejete, aby si v Paříži zahráli hlavní soutěž a v ní došli co nejdále. Na druhou stranu bychom je rádi viděli na našich kurtech. Někdy to vyjde, jindy ne. Věřím, že si v Prostějově spraví chuť a zůstanou v pavouku co nejdéle,“ komentovala výsledky kvalifikace ve Francii ředitelka UniCredit Czech Open Petra Černošková.

Loňský prostějovský vítěz Kopřiva měl v Paříži smůlu na los a podlehl favorizovanému Moldavanovi Raduovi Albotovi. V souboji s osmým nasazeným měl v prvním setu dva setboly, ty ovšem nevyužil a druhé dějství bylo v režii soupeře.

„Celé to rozhodla první sada, hrozně jsme se tam tahali. Smolně jsem nevyužil dva setboly, kdy soupeř trefil lajnu a já jednou zahrál do pásky. Pak jsem prohrál dva dlouhé gemy a utkání se úplně zlomilo. Mrzí mě to, ale musím se z toho oklepat,“ řekl Kopřiva.

Poslední finalista UniCredit Czech Open Svrčina zvládl první rundu a vyhrál nad Lorenzem Riedim ze Švýcarska. V dalším kole podlehl Dominicu Strickerovi, kterému nezvládl oplatit nedávnou porážku z domácího challengeru v Praze.

„Zápas se mi nevyvedl. Nešlo to tak, jak jsem si představoval. Hned v prvním gemu jsem měl 40:15 na servisu a prohrál jsem si ho. Pak už se to se mnou jen vezlo. V klíčových momentech jsem dnes nezahrál dobře, což v takových utkáních rozhoduje,“ posteskl si Svrčina.

Kolář měl dobrý vstup do kvalifikace a na jeho raketě skončil domácí Terence Atmane, přesto se do hlavní soutěže nedostal. Ve druhém kole byl nad jeho síly německý favorit Yannick Hanfmann, proti kterému český tenista nevyužil v první sadě ani jeden ze čtyř brejkbolů a ve druhém setu se mu nepodařilo zápas otočit.

 

20 uco