Hned čtyři zástupci českého tenisu postoupili do čtvrtfinále prostějovského turnaje UniCredit Czech Open. Ve hře o titul zůstávají Jakub Menšík, Jiří Lehečka, Tomáš Macháč a Dalibor Svrčina.

Skvělým výkonem se prezentoval Jakub Menšík v souboji o postup do čtvrtfinále s Argentincem Facundem Bagnisem. Od začátku byl aktivnější, v obou setech dokázal dvakrát získat soupeřův servis a po výsledku 6:2, 6:3 zůstává ve hře o titul. „Věděl jsem, že je to zkušený hráč, který se řadu sezon pohyboval kolem padesátého místa. Ale udělali jsme dobrý taktický plán a ten fungoval dokonale. Při jeho servisu jsem se snažil hrát rychlé míče zpátky, fungovalo to. Umím hrát ještě lépe, ale tohle byl lehce nadprůměrný výkon,“ těšilo Menšíka. „Pár chybiček bych ve hře našel. Ovšem celkově to bylo dobré, lidem se to snad líbilo. Snad to tak bude pokračovat,“ dodal Menšík.

Bez problémů postoupil z 2. kola také Tomáš Macháč po utkání s Maďarem Mate Valkuszem. První set vyhrál domácí tenista 6:0, ve druhém soupeři nedovolil ani hru. „Do utkání jsem šel s tím, že soupeř musel hrát kvalifikaci a bude už trošku unavený. Nastoupil jsem na něj ostře, ukázal, že nebude mít šanci. To se vyplatilo. Už v průběhu prvního setu se zlomil,“ všiml si Macháč, podle něhož se začíná vyplácet důkladná příprava z posledních týdnů. „Vypadá to, že jsem zase našel svoji hru,“ těší českého tenistu.

V duelu s Nizozemcem Jelle Selsem nejvýše nasazený Jiří Lehečka začal potvrzovat roli favorita až ve zkrácené hře, po níž se dostal do vedení. Ve druhém setu s houževnatým soupeřem získal vedení 4:1, sadu vyhrál v poměru 6:3 a vydřel postup. „Se soupeřem jsem už hrál dvakrát, vím, že pokud nastoupí proti lépe postavenému soupeři, jde jeho výkon nahoru a to se opět dokázal. Bylo to hodně ubojované vítězství, ale takové je dvojnásobně cenné,“ komentoval duel Lehečka, který v dalším kole narazí na Lukáše Kleina ze Slovenska. „Hraje podobně jako já, chodí do míčů razantně. Snadné to nebude,“ tuší jednička UniCredit Czech Open.

Pouze osmadvacet minut trvalo střetnutí mezi Daliborem Svrčinou a Eliasem Ymerem. Švédský tenista si už po dvou hrách nechal ošetřit zraněné zápěstí a za stavu 1:4 z utkání odstoupil. „Takové věci se stávají, raději bych si postup uhrál,“ přiblížil své pocity Svrčina, na rychlém průběhu utkání našel jedinou výhodu. „Ušetřil jsem tak nějaké síly na čtvrtfinále.“

Až ve třech setech padl devatenáctiletý úspěšný kvalifikant Hynek Bartoň s mnohem zkušenějším Bulharem Dimitarem Kuzmanovem. Český talent získal první sadu, od druhého setu ale vítězila trpělivá, byť méně pohledná, hra ostřílenějšího protivníka.

 

 

Zítřejší program ZDE

Pavouk čtyřhry ZDE

Pavouk turnaje ZDE