Dva domácí tenisté zůstali ve hře o titul na 30. ročníku turnaje UniCredit Czech Open po čtvrtfinálových zápasech.  Nečekaně vypadl Jiří Lehečka a po českém derby také Jakub Menšík, z postupu se radoval Dalibor Svrčina a Tomáš Macháč.

Prvního semifinalistu určilo ostře sledované derby mezi Jakubem Menšíkem a Daliborem Svrčinou. Úvodní sadu dvou kamarádů rozhodla až zkrácená hra, v níž byl trpělivější Svrčina a dostal se do psychické výhody. Obhájce loňského finále ve druhém pokračování duelu to dokonale využil, ve čtvrté hře získal Menšíkovo podání, získal vedení 3:1 a soupeře definitivně zlomil.

„Utkání hodně ovlivnila koncovka prvního setu. I Kuba tam měl setbol, docela jsme se tahali a pro mě to dopadlo lépe,“ vypíchl klíčový moment duelu Svrčina, který v průběhu celého zápasu dobře četl hru svého protivníka a při zakončení toho uměl využít. „Dobré čtení hry a předvídavost je dar, který mám. V tomto případě mi pomohlo, že se s Jakubem dobře známe. Většinou jsem dobře odhadl, co udělá a tomu přizpůsobil také moje údery,“ dodal Svrčina.

Postup mezi nejlepší osmičku bral poražený Menšík jako slušný úspěch, přesto v něm bezprostředně po utkání převládalo zklamání z nevyužité příležitosti. „Chtěl jsem dál. Začátek nebyl špatný, ale od poloviny prvního setu Dalibor prakticky přestal dělat chyby a bylo těžké na to najít nějakou zbraň. Zkoušel jsem pak něco změnit, ale už se nedal zastavit,“ uznal Menšík. „Fyzicky to bylo v pohodě, protože v předchozích zápasech jsem nehrál žádné maratony. Dalibor byl prostě lepší,“ ocenil soupeře Menšík.

Sen Jiřího Lehečky o titulu z UniCredit Czech Open zbořil Lukáš Klein ze Slovenska, který navázal na loňské semifinále. Nejlepší český hráč prohrál 3:6, 4:6, když za soupeřem zaostával především při hře od základní čáry. „V tom byl opravdu lepší, jí jsem si navíc nedokázal pomoci servisem a průběh byl proto jednoznačný. Prostě to nešlo,“ podíval zklamaný Lehečka, který ve druhé sadě již prohrával 0:4 a přestože pak získat tři hry v řadě, na obrat to nestačilo. „Pár věcí jsem změnil, chvíli to fungovalo. Ale koncovku si soupeř pohlídal,“ dodal Lehečka.

Výrazně spokojenější byl slovenský tenista. Na kurtu byl jistější a přiznal, že do zápasu nastupoval s čistou hlavou. „Jirka byl doma, je výše postavený a byl favorit. On musel, já jsem mohl. Hrálo se mi dobře, byl jsem aktivní. V polovině druhého setu jsem chvíli nedokázal reagovat na změnu soupeřovy hry. Ale velké drama jsem z utkání naštěstí neudělal,“ usmíval se Klein.

Téměř dvě hodiny strávil na kurtu Tomáš Macháč, než po setech 7:5, 6:2 vyřadil houževnatého Argentince Romana Burrucagu. Naprosto vyrovnaná první sada se rozhodla až v koncovce, pak už byl český tenista lepší, přesně mířenými údery získával důležité body a dotáhl střetnutí k postupu. „Vůbec jsem nehrál dobře, udělal jsem hodně chyb. Jsem rád, že se to podařilo zvládnout. Cením si více vítězství, než předvedené hry. Vyhrát, když to nejde, má svoji váhu. První set jsem urval, v tom druhém to bylo přece jen lepší,“ hodnotil svůj výkon Macháč.

Posledním semifinalistou se stal Argentinec Francisco Comesana, když porazil ve dvou setech 6:4, 6:4 Bulhara Dimitara Kuzmanova a navázal na předchozí kvalitní výsledky a především vítězství ve Vicenze, ze které dorazil do Prostějova.

 

Zítřejší program ZDE

Pavouk čtyřhry ZDE

Pavouk turnaje ZDE