Plnoletost oslavil krutou porážkou s domácím nasazeným Taylorem Frizem ve 3. kole, přesto může být Jakub Menšík s premiérou na US Open spokojený. Při své grandslamové premiéře se přes kvalifikaci dostal až do boje o postup do osmifinále a v žebříku poskočil už do horní poloviny druhé stovky.

 

„Ten úspěch docením až z menším odstupem. Ani jsem nečekal, že první grandslam zvládnu tak dobře,“ prohlásil po svém vyřazení prostějovský rodák.

Menšík v prvním kole vyřadil ve čtyřech setech Gregoria Barréreho a pak dalšího Francouze Titouana Drougeta. První set sice prohrál, pak ale zápas dokonale otočil. „První set nebyl dobrý. Krátká pauza mi ale pomohla. Uklidnil jsem se a na kurtu to pak bylo vidět,“ poznamenal Menšík.

Až třetí soupeř byl nad síly českého mladíka. S Fritzem v den svých osmnáctých narozenin uhrál pouze tři hry. „Dolehlo na mě prostředí velké arény. Byl jsem nervózní, všechno šlo strašně rychle. Neměl jsem žádnou šanci a dostal na zadek,“ uznal nadějný tenista.

Poslední grandslam nevyšel Jiřímu Lehečkovi. Ve Flushing Meadows nestačil hned v úvodu na Aslana Karaceva z Ruska a prohrál ve třech setech. „Soupeř skvěle podával, já jsem naopak přišel o šest servisů. To se muselo ve výsledku ukázat,“ posteskl si Lehečka. Adam Pavlásek v deblu vypadl ve 2. kole.

 

MUŽI

US Open

Dvouhra – 1. kolo: Menšík – Barrére (Francie) 6:4, 4:6, 7:6, 6:2; Lehečka – Karacev (Rusko) 3:6, 3:6, 3:6. 2. kolo: Menšík – Droguet (Fr.) 3:6, 6:2, 7:6, 6:3. 3. kolo: Menšík – Fritz (9-USA) 1:6, 2:6, 0:6.