Hned po prvním utkání skončil pro tenisty České republiky finálový turnaj Davis Cupu. V Málaze v utkání o postup mezi nejlepší čtyři týmy podlehli 1:2 Austrálii, přestože po prvním singlu vedli. V tom druhém mohl rozhodnout Jiří Lehečka, za stavu 5:4 ve druhém setu ale nedokázal proti Alexi de Minaurovi udržet klíčový servis.

 

Zápas otevřelo utkání Tomáše Macháče a Jordana Thompsona. Vyrovnané střetnutí česká dvojka zvládla a navázala na kvalitní výkony z konce sezóny. Během necelých dvou hodin ztratila jediné podání a hned třikrát získala servis soupeře.

„Byl to pro mě jeden z nejtěžších zápasů v soutěži. Podařilo se mi v důležitých okamžicích na soupeře zatlačit, proto udělal několik vynucených chyb, které v obou setech rozhodly,“ pochvaloval si Macháč.

V souboji jedniček narazil Lehečka na dvanáctého hráče světového žebříčku a získal první set. Ve druhé sadě ale nevyužil příležitost střetnutí ukončit, soupeř vyrovnal ve zkrácené hře a v té rozhodující získal dva servisy českého tenisty.

„V zápase přišly dva momenty, kdy se ukázalo, že jsem třicátý a soupeř dvanáctý. Mrzí mě především ten první. Stačilo dopodávat druhý set a mohli jsme se radovat z postupu,“ litoval po porážce Lehečka.

Vítěze určila čtyřhra. Lehečka společně s Adamem Pavláskem nastoupil proti Matthewovi Ebdenovi a Maxovi Purcellovi a od začátku byli Australané lepší. Češi bojovali až do konce, přesto neměli téměř žádnou šanci získat brejk.

„Výsledkově to nevypadá špatně, ale neměli jsme šanci. Věděli o sobě, na kurtu byli sehraní. Kvalita byla na druhé straně sítě, musíme uznat, že zápas zvládli naprosto excelentně,“ uznal Pavlásek.

 

DAVISŮV POHÁR 2023 - ČTVRTFINÁLE, MALAGA

Česko – Austrálie 1:2

 

Macháč – Thompson 6:4, 7:5

Lehečka – De Minaur 6:4, 6:7, 5:7

Lehečka, Pavlásek – Ebden, Purcell 4:6, 5:7

očima miroslava černoška:

„Tentokrát jsme se ještě mezi úplně nejlepší nedostali, tým ovšem ukázal, že má velkou kvalitu, především pak ohromnou budoucnost. Z kluků, kteří přicházeli do úvahy v singlu, má nejstarší třiadvacet. Mám pochopitelně velkou radost, že jádro týmu tvoří hráči prostějovského klubu, kde nám vždy šlo o výchovu dalších generací. Jsem rád, že se opět naši tenisté dostávají do absolutní světové špičky. Z pohledu daviscupového týmu mám jednu vzpomínku. V roce 2009 jsme se po letech půstu dostali senzačně do finále. Ve Španělsku se prohrálo 0:5, ale tým si na antuce v Barceloně zpíval, že tu mísu jednou stejně vyhraje. O tři roky později se to povedlo. Nový tým má šanci, že jednou bude stejně úspěšný. Už se na to těším.“