Třináctka je možná někdy nešťastné číslo, v žádném případě to ovšem neplatilo 13. prosince, kdy v hale Národního sportovního centra proběhl další ročník Večera mistrů a medailistů tenisového klubu TK Agrofert Prostějov. Opět totiž bylo co oslavovat. Tenisté všech věkových kategorií předvedli v průběhu sezóny výborné výkony a dosáhli na skvělé výsledky na domácích i zahraničních kurtech. Právem se dočkali tradičního ocenění od vedení klubu.

„Musím přiznat, že mě před prvním Večerem mistrů a medailistů nenapadlo, jaká se rodí tradice. A stalo se. Myslím, že setkání, na kterém se potká celý klub a připomene si velké úspěchy končící sezóny, má své kouzlo a atmosféru. Těší mě, že si pokaždé můžeme říci, že jsme mistři. A přeji nám všem, aby to vydrželo co nejdéle,“ prohlásil v průběhu setkání šéf prostějovského tenisu Miroslav Černošek.

Na pódiu se nejprve představily úspěšné mládežnické týmy, které v extraligových soutěžích družstev vybojovaly čtyři tituly a jedno stříbro. Ceny mladším žákům předal neuvolněný člen Rady Olomouckého kraje Ivo Mareš a bývalý pátý hráč světa a dlouholetý daviscupový reprezentant Jiří Novák.

Následovali starší žáci. Ti na šampionátu v Rakovníku na titul nedosáhli, stříbro jim přesto slušelo a za reprezentaci medailistům poděkoval 2. náměstek primátora statutárního města Prostějova Jiří Rozehnal a tenista Vít Kopřiva.

V defilé úspěšných hráčů pokračovali minitenisté, mistři České republiky, kteří v nejvyšší soutěži nepoznali porážku a zasloužili si gratulaci náměstkyně primátora statutárního města Prostějova Marcely Župkové a tenisty Dalibora Svrčiny.

Primátor statutárního města Prostějova František Jura a daviscupový reprezentant Jakub Menšík vzápětí předali ceny babytenistům. Také ve druhé nejmladší věkové kategorii zástupci Prostějova kralují českému tenisu.

„Večer mistrů a medailistů mám hodně rád. Vždy při vyhlašování oceněných hráčů cítím velkou hrdost, že právě v Prostějově opakovaně řadu let vychováváme špičkové tenisty všech kategorií. Tenisový klub přivedl k pravidelnému sportování stovky dětí, to je úžasné. Ve většině případů jde navíc o Prostějovany, o to je to lepší. Takové kluby bude radnice vždy podporovat. Nejen kvůli reprezentaci města daleko za hranicemi naší země. Především nám jde o výchovu mládeže, z tohoto pohledu klub plní svoji roli na podtrženou jedničku,“ prohlásil primátor Prostějova František Jura.

Po vyhlášení úspěšných týmů se odměny dočkali také jednotlivci v kategorii Top ocenění. Velkým nadějím celého českého tenisu poděkovali náměstek primátora statutárního města Prostějova Miloš Sklenka a nehrající kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil. Na pódium postupně zavítali Kristýna Tomajková, Jan Kumstát, Maxim Mrva, Sára Bejlek, Jakub Menšík, Julie Paštiková, Pavel Oliver Dufek a Lucie Slaměníková.

„Za více než třicet let jsme v Prostějově vychovali celou řadu skvělých tenistek a tenistů, kteří naše město, Olomoucký kraj i celou republiku proslavili daleko za hranicemi země. Fanouškům připravili úžasné zážitky a rozdávali radost v Davis Cupu, Fed Cupu i na těch největších turnajích planety. Tomáš Berdych, Lucka Šafářová, Petra Kvitová nebo Radek Štěpánek vyrazili do světa právě z prostějovských kurtů. Obrovsky mě naplňuje, že tyto osobnosti mají své následovníky. Přede všemi dnešními TOP oceněnými je ještě dlouhá cesta, mají ale šanci v brutální konkurenci dospělého tenisu jednou uspět. A náš klub je v tom bude i nadále maximálně podporovat,“ prohlásil Miroslav Černošek.

51 vecermistru 0251 vecermistru 04

Velkou zásluhu na výkonech prostějovských tenistů mají také trenéři a členové realizačních týmů. Jejich práci ocenil jednatel společnosti Tenisový areál Za Kosteleckou Petr Očenášek, jednatel TK PLUS Petr Chytil a šéfka prostějovských tenisových projektů Petra Černošková.

„Bez kvalitních trenérů a špičkových realizačních týmů bychom na takové úspěchy nedosáhli. I ti nejtalentovanější potřebují dobré vedení a také prvotřídní servis. V našem klubu máme velké osobnosti, které se o hráče starají po všech stránkách. Jsou to stoprocentní profesionálové, mají velkou zásluhu na všech medailích a pohárech a my jsme rádi, že jsou součástí naší tenisové rodiny,“ řekla na adresu oceněných šéfka prostějovských tenisových projektů.

Prestiž Večera mistrů a medailistů dokumentovala přítomnost skvělých hudebních hostů. Na pódiu se představila skupina O5 a Radeček, která je vítaným hostem prestižních festivalů, kapela která dobyla mnohé hitparády a z posledního Českého slavíka si odnesla cenu za píseň roku na rozhlasových vlnách, a to píseň Hory. V závěru tradičního tenisového setkání popřála krásné Vánoce a úspěšný rok 2024 Petra Černošková. „Každý z nás má své sny, přeji všem, aby se jim splnily, a to nejen ty tenisové. Pochopitelně přeji také zdraví, bez toho to prostě v tenise nejde. Vše ostatní jako píli, nadšení a odhodlání máte,“ přála tenistům Černošková.

 

Oceněná družstva TK Agrofert Prostějov

Kategorie minitenis:

Karel Alturban, Tereza Štěpánková, Jiří Svoboda, Bernard Široký, Tadeáš Švrček, Viliam Wachtel, Mikuláš Feit, Adéla Strupková, Nick Janovský, Izabela Krajíčková, Johana Stalčíková, Elena Frelichová, Izabela Zdráhalová, Denis Ujec, Melisa Kuchařová.

Kategorie babytenis:

Filip Rožek, Jakub Stalčík, Julie Stejskalová, Anna Pospíšilová, Vanessa Balej, Radim Vyžrálek, Tomáš Frelich, Kateřina Brňovjáková, Tobias Ujec, Laura Tomečková, Emma Španělová, Samuel Fejfar, Teo Skoták, Valerie Jurková.

Kategorie mladší žáci:

Rafael Pagonis, Václav Barina, Jakub Šuda, Tadeáš Dorazil, Gustav Vurm, David Motal, David Mikeš, Rafael Koc, Matěj Veselý, Matyáš Dominik Blaščík, Matyas Oprchal, Anna Jančaříková, Nina Schmidová, Charlize Nathalie Miškovský, Julie Jersáková.

Kategorie starší žáci:

Leon Sloboda, Pavel Oliver Dufek, Dominik Dujka, Dominik Vágner, Jakub Fedor, Michal Rakouš, Tomáš Wirgler, Tomáš Havel, Matyáš Maršík, Marek Mikeš, Lucie Slaměníková, Kali Šupová, Gloria Levinsky, Christina Dostálová.

Kategorie dorostenci:

Jakub Menšík, Branko Durič, Maxim Mrva, Jan Kumstát, Jan Klimas, Filip Košárko, Dominik Rouchal, Sára Bejlek, Lucie Urbanová, Kristýna Tomajková, Marie Slaměníková, Magdaléna Smékalová, Julie Paštiková, Agátha Chytilová.

TOP ocenění:

Kristýna Tomajková

Hráčka, která letos dosáhla na 23. místo juniorského žebříčku ITF. Na turnaji ITF v Bratislavě postoupila do finále dvouhry a v Piešťanech vyhrála titul ve dvouhře i čtyřhře. Na domácí scéně získala unikátní double, vyhrála dvouhru na Pardubické juniorce a o pár týdnů později i mistrovství České republiky žen v Ostravě.

Jan Kumstát

Tenista, který drží na světovém okruhu ITF juniorů 65. místo na světě. Na turnajích v Piešťanech a v Rakovníku postoupil do finále dvouhry. Spolu s Maximem Mrvou dovedli tým ČR do 16 let na 2. místo na ME družstev a na Junior Davis Cupu vybojovali v Cordobě fantastické první místo a titul mistrů světa.

Maxim Mrva

Další výborný tenista se díky svým výsledkům probojoval do první desítky světového juniorského žebříčku ITF. Spolu s Janem Kumstátem dovedli tým ČR do 16 let na 2. místo na ME družstev a na Junior Davis Cupu vybojovali v Cordobě světový titul. Jako týmová jednička vyhrál všechny své zápasy s bilancí devět utkání, devět výher.

Sára Bejlek

Členka týmu České republiky pro Billy Jean King Cup. Ve dvouhře žen ovládla dva turnaje ITF a finále hrála v Praze, Hagu a ve Splitu. Na Australian Open a Roland Garros postoupila z kvalifikace do hlavní soutěže. Největší titul slavila na turnaji WTA125 v chilské Colině, kde vyhrála dvouhru. Na žebříčku WTA jí patří 128. místo ve dvouhře.

Jakub Menšík

Člen týmu České republiky pro Davisův pohár. Úspěchy na ATP Challengerech jej během roku vynesly na 147. místo světového žebříčku mužů ATP. Je vítězem dvouhry na ATP Challengeru v Praze. Na grandslamovém US Open v New Yorku v sedmnácti letech postoupil z kvalifikace do 3. kola hlavní soutěže dvouhry mužů a vyhrál celkem pět dvouher.

Julie Paštiková

Na juniorském okruhu ITF doslova vlétla do TOP 100 a je na 72. místě na světě. Dokázala vyhrát šest turnajů ve čtyřhře a jeden ve dvouhře. Skvěle reprezentovala ČR na olympijském festivalu mládeže EYOF v Mariboru, kde vybojovala 1. místo a olympijské zlato ve dvouhře a 3. místo a bronz ve čtyřhře. Na halovém MČR žen v Havířově postoupila do finále dvouhry.

Pavel Oliver Dufek

Tenista, kterému patří 1. místo na celostátním žebříčku starších žáků. Na žebříčku Tennis Europe do 14 let letos postoupil na 22. místo. Na turnajích Tennis Europe slavil dvakrát double, v Budapešti a estonské Narvě vyhrál titul ve dvouhře i čtyřhře a další titul ve dvouhře přidal na domácím turnaji v Rakovníku.

Lucie Slaměníková

Tenistka, která letos dosáhla na 7. místo žebříčku Tennis Europe do 14 let. Na okruhu Tennis Europe vyhrála pět titulů ve čtyřhře a v bulharském Burgasu vyhrála dvouhru. Úspěšně vstoupila na okruh juniorek ITF, ovládla dvouhru na turnajích v Trnavě a v Prostějově. Největším jejím úspěchem je titul mistrů světa s týmem ČR dívek U14 na World Junior Tennis Final v Prostějově.

Ocenění trenéři a členové realizačních týmů:

Jaroslav Navrátil, David Kotyza, Jiří Novák, Michal Navrátil, Tomáš Josefus, Antonín Pánek, Jan Perůtka, Pavlína Tichá, Tomáš Kajlík, Jaroslav Soukup, Pavel Krček, Ondřej Soukup, Adam Nápravník, Lucie Hromková, Lucie Šolcová, Petr Sedláček, Jan Müller, René Kloc, Petr Cetkovský, Radek Štěpánek, Jan Pospíšil, David Píchal, Jan Mašík, Jaroslav Pospíšil, Robert Rumler, Michal Szoma, Martin Vondrák, Jan Marančák, Albert Šprlák – Puk, Tomáš Prokop.