Největší tenisový turnaj na území České republiky MONETA Czech Open se bude v letošním roce hrát v Prostějově od 14. do 19. června. Antukoví specialisté dorazí do dějiště tradičního challengeru rovnou z grandslamového turnaje v Paříži.

„Je to letos opět hodně složité. Průběžně dochází ke změnám v termínovém kalendáři. Posledním velkým zásahem byla změna u Roland Garros, který pořadatelé o týden posunuli, a v důsledku toho došlo k nabourání dalšího programu. S vedením ATP jsme v neustálém kontaktu, na devadesát devět procent se už s naším termínem hýbat nebude. Od čtrnáctého června bychom měli hrát zápasy úvodního kola,“ potvrdila Večerníku termín startu hlavní soutěže MONETA Czech Open jeho ředitelka Petra Černošková.

Podle šéfky turnaje je zatím předčasné mluvit o jménech tenistů, kteří do Prostějova dorazí. Hráče čeká rozhodování, zda si posunem termínu prodlouží antukovou část sezóny, nebo zda dají přednost přípravě na travnatý Wimbledon. „Všechno je ovlivněno současnou dobou. Hráči se k nám přihlásí, je otázkou, kteří opravdu přijedou. V každém případě ale chceme, aby startovala domácí špička. Myslím si, že na kurtech uvidíme opravdu kvalitní antukáře, kteří si uvědomují, že na trávě nemají nějakou velkou šanci na výrazný úspěch,“ poznamenala Černošková s tím, že hlavní hvězdou prostějovského podniku má být i v roce 2021 Jiří Veselý. „Jsme domluvení.“

Otazník naopak visí nad pořádáním mistrovství světa družstev do 14 let World Junior Tennis Finals 2021. Hrát by se mělo od 2. do 9. srpna, je ale otázkou, zda situace ve světě umožní všem týmům přicestovat. „Bude záležet na průběhu příštích měsíců. Je otázkou, zda se vůbec stačí odehrát kontinentální kvalifikace. V Evropě to tak velký problém nebude. Ovšem třeba v Jižní Americe to může být potíž. Jsme připraveni turnaj organizačně zvládnout, rozhodnutí je na Mezinárodní tenisové federaci ITF,“ prohlásila pro tuto chvíli Černošková.

Novinkou bude mužský turnaj s dotací 25 tisíc dolarů. Ten se bude hrát na prostějovských kurtech od 16. srpna a je určený především pro mladé domácí tenisty. „Tímto způsobem jim chceme umožnit, aby získali body do světového žebříčku v domácím prostředí,“ doplnila výčet akcí šéfka prostějovských tenisových projektů.