Tenisová sezóna 2021 se pomalu chýlí ke konci a už v předstihu se dá říci, že pro prostějovský TK Agrofert byla opět hodně úspěšná. Mládežnické týmy na republikových šampionátech vybojovaly čtyři tituly a přidaly jednu bronzovou medaili. S takovou bilancí se nemůže pochlubit žádný jiný klub na území České republiky! Výsledky opakovaně potvrdily, že centrem mládežnického tenisu je Prostějov, který umí pracovat s talentovanými hráči a stará se o budoucnost celého českého tenisu.

„V našem klubu se snažíme dělat pro mladé tenisty maximum. Udržet se mezi nejlepšími je těžké, nám se to ale už třetí desetiletí daří. Zásluhou trenérů, vedení klubu i rodičů. Všichni na získaných medailích mají svůj podíl. Je to výsledek společné práce, díky tomu je společná také radost, kterou máme. Všichni si zaslouží velké uznání. Po složitém období se dokázali vrátit na kurty, dostat se do formy a tu v pravou chvíli prodat. Z toho máme dobrý pocit,“ ocenila mladé sportovce šéfka prostějovských tenisových projektů Petra Černošková.

Dorostenci ztratili pouhé dva body

Naprosto suverénním způsobem ovládli dorostenci TK Agrofert Prostějov republikové mistrovství družstev, které se odehrálo již tradičně na kurtech pražské Sparty. Ve skupině porazili Tenis Slovácko 9:0 a neztratili ani jeden set. Následně s přehledem přehráli přerovskou Prechezu 8:1 při poměru setů 16:4. Po jednoznačném průběhu zvítězili i ve finále nad pořádajícím klubem, který získal jediný bod. Za rozhodnutého stavu 5:1 bylo střetnutí ukončeno již po dvouhrách. V duelu o třetí místo štvanický I.ČLTK Praha porazil Přerov 5:4.

nahled 44 dorost

Finále: TK Agrofert Prostějov – TK Sparta Praha 5:1 (výsledky jednotlivých utkání: Bielinský – Donald 6:3, 7:6, Jurajda – Nicod 6:4, 6:1, Bejlek – Palicová 2:6, 5:7, Brenda Fruhvirtová – Valentová 7:5, 6:0, Siniakov – Apltauer 6:0, 6:2, Bartoň – Baum 6:4, 6:7, 6:4)

Hodnocení Ivo Šilhánka, šéftrenéra mládeže TK Agrofert:

„Povedlo se nám složit silnou sestavu dívek, které dokázaly získat potřebný počet bodů, dařilo se však i chlapcům. Sice chyběl Jakub Menšík, skvělými výkony jej ale nahradil především Adam Jurajda.“

 

Celkové pořadí MČR dorostu:

1. TK Agrofert Prostějov

2. TK Sparta Praha

3. I.ČLTK Praha

4. TK Precheza Přerov

5. TK Slavia Plzeň

6. Severočeská tenisová

7. VSK VŠB-TU Ostrava

8. Tenis Slovácko

 

Jízda starších žáků v Rakovníku

Tým TK Agrofert Prostějov se stal mistrem ČR družstev v kategorii staršího žactva, když ve finále porazil TK Sparta Praha 5:1. Hanáci si postup do finále vybojovali kvalitními výkony ve skupině. SK Hamr a TK Prechezu Přerov porazili shodně 8:1 a také v utkání o titul ztratili jediný bod. Po první rundě Prostějov vedl 2:1, ve druhé ale prokázal větší kvalitu sestavy a dotáhl své celoroční snažení do úspěšného konce. V boji o třetí místo I. ČLTK Praha zdolal těsně 5:4 Přerov.

44 stzaci

Finála: TK Agrofert Prostějov – TK Sparta Praha 5:1 (výsledky jednotlivých utkání: Mrva – Sklenička 7:5, 6:3, Kumstát – Kločurek 6:0, 6:1, Slaměníková – Valentová 1:6, 2:6, Jamrichová – Kovačková 6:4, 6:3, Chodura – Kozlovský 6:0, 6:4, Košárko – Komínek 6:0, 6:2)

Hodnocení Ivo Šilhánka, šéftrenéra mládeže TK Agrofert:

„V této kategorii jsme letos vnímali, že budeme favoritem šampionátu. Osu sestavy tvořili Maxim Mrva a Jan Kumstát, kteří patří mezi nejlepší evropské hráče. Během mistrovství se naše kvalita potvrdila, je to zasloužený titul.“

 

Celkové pořadí MČR staršího žactva:

1. TK Agrofert Prostějov

2. TK Sparta Praha

3. I.ČLTK Praha

4. TK Precheza Přerov

5. TK Na Dolině

6. SK Hamr

7. LTK Liberec

8. TK Neridé

 

Drama mladších žáků s dobrým koncem

Další titul v kategorii mladších žáků vybojovali zástupci TK Agrofert Prostějov ve Zlíně, který tradičně hostí mistrovství republiky v této kategorii. Talentované prostějovské naděje ve čtvrtfinále nedaly šanci Třebíči, když zvítězili 9:0. V semifinále na ně čekala přerovská Precheza a ani v tomto utkání neměli zástupci prostějovského klubu žádný problém (8:1). Těžký boj o zlato pak podstoupili v rozhodujícím duelu proti Spartě. Po singlech byl stav vyrovnaný 3:3, o těsné výhře 5:4 rozhodovaly až čtyřhry.

44 mlzaci

Finále: TK Agrofert Prostějov – TK Sparta Praha 5:4 (výsledky jednotlivých utkání: Dujka – Krejčí 4:6, 2:6, Wirgler – Kusý 3:6, 1:6, Šupová – Hettlerová 1:6, 3:6, Slaměníková – Kovačková 6:1, 6:3, Fedor – Novák 6:2, 6:3, Sloboda – Ladman 7:5, 6:4, Šupová, Slaměníková – Hettlerová, Ječmínková 6:4, 3:6, 1:0, Dujka, Wirgler – Krejčí, Kusý 1:6, 6:7, Sloboda, Fedor – Ladman, Techlovský 6:1, 6:0)

Hodnocení Ivo Šilhánka, šéftrenéra mládeže TK Agrofert:

„U mladšího žactva byla papírově favorizovaná pražská Sparta, ale finále nám sedlo. Byla to obrovská bitva, vyrovnanost soupeřů potvrdila skutečnost, že rozhodovala až poslední dívčí čtyřhra. V ní byly naše hráčky klidnější, což rozhodlo.“

 

Celkové pořadí MČR mladšího žactva:

1. TK Agrofert Prostějov

2. TK Sparta Praha

3. LTK Liberec

4. TK Precheza Přerov

5. I.ČLTK Praha

6. TK Slavia Plzeň

7. SK Hamr

8. HTK Třebíč

 

Minitenisté se dostali na stupně vítězů

V rámci 16. ročníku Memoriálu Zdeňka Kocmana bojovali o medaile minitenisté sdružení do týmu pod hlavičkou krajských tenisových svazů. Jihomoravský se opíral především o nadějné hráče prostějovského TK Agrofert. Do bojů o medaile postoupil po vítězství 8:0 nad druhým výběrem Pražského tenisového svazu. Následoval semifinálový zápas, v němž se radoval první výběr Pražanů 5:3. První místo a titul si vybojoval stejně jako minulý rok právě výběr Prahy, který se představil ve složení Lukáš Kačín (Hamr), Markéta Slobodová (LTC Modřany 2005), Pavel Pírek (Hamr), Ella Burešová (Sparta Praha), Tobiáš Ječmínek (LTC Modřany 2005) a Skrollan Bernas (Sparta Praha). Výsledek finálového utkání, kde byl vyzyvatelem Východočeský tenisový svaz, vyzněl ve prospěch Prahy poměrem 6:2. V utkání o 3. místo pak jižní Morava porazila Severočeský tenisový svaz 6:2 a získala bronz.

44 minitenis

utkání o 3. místo: Jihomoravský TS – Severočeský TS 6:2 (výsledky jednotlivých utkání: Rožek – Komárek 7:10, 10:7, 4:10, Frelich – Denk 10:6, 5:10, 10:5, Crhová – Němeček 10:1, 10:2, Drápela – Fraenkl 10:6, 10:9, Rožek – Denk 10:3, 6:10, 10:1, Frelich – Komárek 8:10, 3:10, Crhová – Blažková 10:2, 10:5, Adamcová – Němeček 10:3, 10:1)

Hodnocení Ivo Šilhánka, šéftrenéra mládeže TK Agrofert:

„Tento turnaj je vždy loterie, záleží na losu, kde není nikdo nasazený. Pravidelně jsou nejsilnější výběry Prahy a jižní Moravy. Na nejtěžšího soupeřem jsme narazili v semifinále. Po těsné porážce se tým dal dohromady a ukázal, že chce alespoň bronz.“

 

Celkové pořadí MČR minitenisu:

1. Pražský tenisový svaz 1

2. Východočeský tenisový svaz

3. Jihomoravský tenisový svaz

4. Severočeský tenisový svaz

5. Severomoravský tenisový svaz

6. Západočeský tenisový svaz

7. Středočeský tenisový svaz

8. Pražský tenisový svaz 2

Poznámka: Jižní Čechy nenastoupily a Praha jako loňský vítěz dostala příležitost postavit druhé družstvo

 

Babytenisté využili domácí kurty a mají titul

Další titul pro prostějovské barvy získali na domácích kurtech babytenisté TK Agrofert. V rámci 16. ročníku Memoriálu Zdeňka Kocmana byli díky předchozím výsledkům domácí zástupci nasazeni. V semifinále si poradili bez problémů s SK Hamr a zajistili si postup do rozhodujícího utkání. V něm narazili na pražskou Spartu, která vyřadila výběr I. ČLTK Praha. Ve finále byly prostějovské naděje lepším týmem. Své protivníky dokázaly v jednotlivých zápasech na jeden set pravidelně přehrávat a po posledním mečbolu se mohly radovat ze zaslouženého triumfu.

44 babytenis

Hodnocení Ivo Šilhánka, šéftrenéra mládeže TK Agrofert:

„Družstvo mělo velkou kvalitu a tomu odpovídal průběh jednotlivých zápasů. I ve finále bylo rozhodnuto už po dvouhrách a příležitost v deblech tak mohli dostat i další hráči. Všichni ukázali, že do týmu patří a mají talent.“

 

Celkové pořadí MČR babytenisu:

1. TK Agrofert Prostějov

2. TK Sparta Praha

3. I.ČLTK Praha

4. SK Hamr

5. TK Precheza Přerov

6. TK Lokomotiva Plzeň

7. TC-ŽLTC Brno

8. LTC Houštka