Hned na dvou challengerech postoupili v Austrálii zástupci prostějovského tenisu. Vít Kopřiva se dostal mezi nejlepší osmičku v Bendigu, Jiří Lehečka zase v Tralargonu. Oba hráči naznačili dobrou formu před kvalifikací na Australian Open.

Kopřiva dokázal porazit druhého nasazeného Cema Ilkela z Turecka a prohrál až s Ernestem Escobedem, osmým nasazeným v USA, když o vítězi rozhodovala až zkrácená hra třetí sady. „Byl to těžký zápas, hrálo se téměř tři hodiny. V koncovce jsem udělal několik chyb při svém podání,“ uznal Kopřiva.

Pozici druhého nasazeného hájil Lehečka. Ve čtvrtfinále přesto nestačil na Američana Bjorna Fratangela. „Začátek zápasu byl parádní, soupeř se ale v dalším průběhu hodně zlepšil. V rozhodujícím tie-breaku jsem přesto vedl 5:4 a byl blízko k vítězství. Taková porážka zamrzí,“ posteskl si Lehečka.

Úspěšný turnaj v Bendigu prožil také Jaroslav Pospíšil. Do hlavní soutěže se dostal z kvalifikace a postoupil do 2. kola. Ve stejné fázi vypadl Zdeněk Kolář v Tralargonu, přestože byl třetím nasazeným.

Na podniku ATP v Adelaide se představil další hráč TK Agrofert Jiří Veselý. Nejlepší český tenista podlehl hned v úvodu nasazené šestce Tommymu Paulovi z Německa po velké bitvě. Souboj dvou velmi dobře servírujících hráčů byl vyrovnaný až do poslední chvíle, Američan rozhodl o své výhře brejkem v závěrečném gemu. Veselému nepomohlo k postupu ani 16 es. „Bylo to o kousek. Ale potěšil mě servis. Na podání to bylo dobré,“ poznamenal Veselý.

 

MUŽI

Adelaide – ATP Tour

Dvouhra – 1. kolo: Veselý – Paul (6-USA) 4:6, 6:4, 4:6

Bendigo – ATP challenger

Dvouhra – 1. kolo: Pospíšil – Romios (Austrálie) 6:2, 6:3; Kopřiva – Bemelmans (Belgie) 6:4, 6:4. 2. kolo: Kopřiva – Ilkel (2-Turecko) 7:6, 6:3; Pospíšil – Bergs (16-Belgie) 1:6, 6:7. 3. kolo: Kopřiva – Mena (Argentina) 7:6, 4:6, 6:3. Čtvrtfinále: Kopřiva – Escobedo (8-USA) 3:6, 7:6, 6:7.

Tralargon – ATP challenger

Dvouhra – 2. kolo: Lehečka (2) – Ignatik (Bělorusko) 7:5, 6:7, 6:3; Kolář (3) – Kuhn (Německo) 3:6, 4:6. 3. kolo: Lehečka – Marterer (13-Německo) 4:6, 6:1, 7:5. Čtvrtfinále: Lehečka – Fratangelo (5-USA) 6:1, 3:6, 6:7.