Od pondělí 17. července zahájily volejbalistky České republiky přípravu na mistrovství Evropy žen 2023, jež proběhne od 15. srpna do 3. září v Belgii, Itálii, Německu a Estonsku. O nominaci na tento největší reprezentační vrchol aktuálního roku zabojují i dvě hráčky VK Prostějov.

V širším kádru národního výběru ČR, který má za sebou úvodní tréninkový týden na jihu Čech, se možná aktuálně objeví zkušená blokařka Veronika Trnková. Ta se loni potýkala s vleklými zdravotními problémy, kvůli nimž se vrátila z Itálie a následně zamířila do vékáčka. Teď se snad blíží i comeback do řad české reprezentace se šancí dostat se na EURO.

O stejnou příležitost možná bude usilovat rovněž mladičká smečařka nastupující za prostějovský klub Josefína Smolková. Sice si v předchozích dvou týdnech odskočila do týmu ČR U22 na kvalifikační turnaj v Brně o postup na ME 2024 dané věkové kategorie, ale nyní by se měla znovu připojit k dospělému nároďáku na jeho kempu v Táboře.

Právě tam Češky odehrají přátelské duely proti Tchajwanu (24. a 25. července), s Maďarskem (29. července) i proti Belgii (5. srpna), následně přijde zápasová přípravná generálka v Bulharsku (11. srpna). A pak už propukne vlastní evropský šampionát, kde náš ženský nároďák v německé základní skupině C postupně narazí na Ázerbájdžán (18. srpna), Řecko (20. srpna), Turecko (21. srpna), domácí Německo (22. srpna) a Švédsko (24. srpna).

Budou u toho i Verča Trnková a Pepina Smolková?