Další důkaz o vyrovnanosti UNIQA extraligy žen ČR 2021/22 podalo utkání 3. kola soutěže mezi prostějovskými a pražskými volejbalistkami. Jen zahajovací set trval tři čtvrtě hodiny! A ačkoliv jej doslova urval Olymp, v dalším průběhu zápasu již převzal otěže výběr VK, který otočením nepříznivého vývoje ubojoval nadmíru potřebnou tříbodovou výhru.

 

Hostující družstvo si preciznější hrou s méně chybami rychle vypracovalo mírný náskok, který ještě před polovinou úvodní sady zvýšilo na 7:11. V tu chvíli si vzal domácí kouč oddechový čas, hned po něm účinně zapodávala Fričová a Hanačky čtyřbodovou šňůrou vyrovnaly (11:11). Následně se rozhořel vyrovnaný boj o každý míč, v němž zvyšovaný tlak zlepšujícího se vékáčka vedl k malému brejku (ze 13:14 na 17:15). Nicméně soupeřky manko hned smazaly (17:17) a přetahovaná pokračovala. Rozhodla ji až nesmírně dlouhá i notně dramatická koncovka, v ní osm nevyužitých setbolů Prostějova a čtvrtý proměněný PVK – 33:35 a 0:1.

Nepříjemně ztracený finiš nezanechal na Bajusz a spol. žádné negativní stopy, právě naopak. Do druhé části vstoupily s tím větší motivací a rovněž kvalitou, začátek do stavu 12:7 patřil jednoznačně jim zásluhou komplexně dobrého výkonu ve všech činnostech. Pak Pražanky ve dvou vlnách dotáhly potrestáním nevynucených hrubek protivnic, když se opíraly o skvělou obranu v poli (12:10, 17:12 na 17:15). Leč děvčata VK tažená údernou Fričovou včas reagovala opětovným pozvednutím vlastního volejbalového levelu, na což Olymp od stavu 19:17 již nedokázal odpovědět – 25:19  a 1:1.

Jenže start třetího dějství vypadal zase úplně jinak, tentokrát šly do náporu holky z české metropole - 1:4. Čadovy svěřenkyně poté sice záhy srovnaly na 6:6, ale i posléze se potýkaly s nepřesnostmi a málo průrazným útokem opakovaně končícím na defenzivě sokyň (8:8 – 8:12). Až postupně se z útlumu vymanily, vrátily bitvu na rovnocennou úroveň. A povedenou sérií čtyř bodů za sebou dokonce otočily skóre ze 14:17 na 18:17. Tím nabraly novou dávku pohody, kterou s pomocí plachtících servisů Löff i drtivých zakončení Fričové přetavily v dominantní závěr – 25:20 a 2:1.

Herně nahoře vydržely moravské lvice také zkraje čtvrtého dílu - 5:1. A byť vzdorující konkurentky zdaleka nic nevzdávaly, prostějovská převaha o několik minut později opět vzrostla (z 8:6 na 12:6). Převážně mladé Mitáčovy ovečky naposledy zazlobily korekcí na 12:8, aby od tohoto momentu patřil zbytek střetnutí s jedinou výjimkou (z 21:11 na 21:14) rozjetým a jasně lepším dámám z Hané – 25:15 a 3:1.

ŘEKLI PO UTKÁNÍ

Miroslav ČADA – VK Prostějov:

„V prvním setu jsme hodně chybovali při obraně v poli a nebyli dostatečně razantní na servisu. Až po ztracené dlouhé koncovce jsme postupně získávali větší herní jistotu, měli lepší přihrávku než soupeř. A přehrávali ho útokem i na blocích. Moc důležitá byla třetí sada, jejíž koncovku udělala Raquel Löff podáním. Skvěle zahrála Kája Fričová, všechny holky společně bojovaly. A závěr utkání už probíhal v naší režii.“

Stanislav MITÁČ – PVK Olymp Praha:

„Bylo to dramatické utkání se šťastným koncem dlouhého prvního setu pro nás. Tam jsme to ještě zvládli vybojovat podobně jako v úvodních dvou střetnutích sezóny. Zlom nastal během třetí sady, kdy jsme neudrželi slibné vedení a od stavu 18:19 udělali velké množství chyb. Tím jsme domácí vrátili do zápasu, potom už jsme ve čtvrtém setu tahali za kratší konec provazu.“