Tady to bude zajímavé. Ve Smržicích se po minulých volbách nestal starostou zástupce kandidátky s největším počtem hlasů. Přestože ODS zde získala 37,08 procenta hlasu, ostatní tři úspěšné kandidátky se spojily a vybraly starostu ze svého středu. Podaří se stávající koalici obhájit své pozice? Nebo nastal čas na střídání stráží? Jakékoliv předvolební prognózy jsou v „největší dědině“ na Prostějovsku velmi ošemetné.

Někdejší starostka Hana Lebedová (ODS) stála v čele Smržic dlouhých 20 let. Po většinu času se mezi lidmi těšila všeobecné oblibě, jež však poněkud utrpěla aférou s pozemky, které ještě jako ornou půdu nakoupil její syn Tomáš a které se po plánované změně územního plánu měly v roce 2013 změnit v lukrativní stavební parcely. Navzdory tomu se jí podařilo následující volby v roce 2014 s přehledem vyhrát. 

Bylo poměrně velkým překvapením, když se o čtyři roky později nepodařilo mezi členy ODS najít jejího vhodného nástupce. Starostou Smržic se tak po posledních volbách stal Aleš Moskal (ANO 2011), jehož kandidátka spojila síly se Sokolskou jednotou. Přitom Sokolové s vedením obce reprezentovaným zejména Lebedovou dlouhá léta spolupracovali. Kamenem sváru se stal mimo jiné dlouhodobě neutěšený stav sokolovny. I proto se Sokolové zřejmě rozhodli změnit koaličního partnera. Pomyslný jazýček na miskách vah pak v devítičlenném zastupitelstvu představovala Veronika Přikrylová (KDU-ČSL), která se rozhodla přiklonit na stranu koalice dvou uskupení.

Jak to bude letos? „Do voleb jdeme s tím, že v případě úspěchu chceme dokončit rozpracované projekty, mezi něž patří třeba výstavba polyfunkčního domu na pozemku vedle naší radnice, jenž bude sloužit zejména seniorům. Rádi bychom spolupracovali i se stávajícími koaličními partnery, ač spolupráce nebyla vždy jednoduchá,“ vyjádřil se starosta Aleš Moskal, kterého jsme se zeptali, jak to vypadá s avizovanou opravou sokolovny, která se stala jedním z hlavních témat minulých voleb. „Na vznik projektové dokumentace jsme již vyčlenili z rozpočtu finance, projekt by mohl být dokončen zhruba na konci roku a pak nastane období hledání peněz na jeho realizaci,“ reagoval v této souvislosti Aleš Moskal.

 

Podrobné zpravodajství ke komunálním volbám najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 27. června