Za několik málo dnů jsou tady. Po čtyřech letech tu zase máme ony velké, tedy parlamentní volby. Zmiňoval jsem se někdy v létě, že až přijde jejich čas, vyjádřím se k nim také. A činím tak bez ohledu na to, zda někoho k něčemu přesvědčím, či ho alespoň pohnu k tomu, aby k volební urně došel.

To, že jsou tyto volby jiné, je nabíledni. Máme tady stále obcházející covid, ať se to příznivcům či odpůrcům líbí, nebo nelíbí. Stejně jako loni budou moci lidé v karanténě volit z auta či do přenosné urny přímo v sociálních zařízeních, teprve pak tradičně v pátek a sobotu ve volebních místnostech za přítomnosti protiepidemických opatření. Zda zde bude docházet k nějakým excesům netuším, ale samozřejmě bych byl rád, aby o nás nemluvila sousední Evropa v nějakém negativním smyslu z hlediska samého procesu volby.

A teď již k tomu, co tady říkám při každých volbách. Pojďme proboha volit! Každý o mich mluví, každý ví, koho by volil, či naopak nevolil, ale pak mnoho z nás zůstane doma. A když se pak ex post zeptám takovýchto nevoličů proč, dostane se mi odpovědi, že není koho... A na otázku, že dotyčný před volbami mluvil jinak, se dozvím, že stejně kradou jedni jak druzí, tak je to vlastně jedno. Nad těmito argumenty musím pokaždé významně pozvednout obočí, a to z toho důvodu, že se na kandidátních listinách i ve „velkých“ volbách objevují jména nejen těch „profláknutých“ tváří, ale i těch, kterým se nelíbí sedět doma na zadku a chtějí se pokusit o změnu. Ano, znají je třeba jen v tom svém kraji, ale domnívám se, že je to posun vpřed a velké pozitivum. Třeba se dočkáme jednou toho, že nebudeme koukat na …… a na ………… a na ……. (jména si dosaďte), ale na nějakého normálního Jirku, Pepu, Marii, Martinu, Nikolu či jiné, kteří budou nezkažení, ale budou chtít něco opravdu udělat a ne se jen prezentovat ve velkých masmédiích.

Koho volit? No tak to je už samozřejmě na každém z nás. Příznivci a členové konkrétních stran a uskupení budou logicky volit ty své, ale je tady ta ona tradiční velká mlčící většina, která sice nikam politicky nepatří, ale názor má a volit bude. Jsem dalek toho, abych tady někomu něco podsouval. Máme tady jednak volební kampaň (za mne tedy v Prostějově velmi slabou), za další každý má nějaký názor a k někomu tíhne. Také nás bombardují média volebními průzkumy. A jak se zpívá v jedné písničce, že statistika nuda je, má však cenné údaje, tak ony průzkumy rozhodně nuda nejsou, i když každý si o nich myslí ledacos. Přece jen matematika a statistika jsou vědy exaktní, a když čtyři nezávislé průzkumy hovoří skoro stejně, tak už je asi na pováženou nevzít je vážně, ne se nad nimi jen pousmívat. Já osobně jsem preferoval průzkum, který se objevil výjimečně a přiděloval procenta jen stranám či subjektům, a to i těm, které dnes tvoří koalice. Dle mého názoru průzkumy s koalicemi z toho pak vycházejí de facto jemně matoucí. A upřímně nad tímto průzkumem jsem se na delší čas pozastavil a spoustu věcí z něj pochopil, opět nikomu nic nepodsouvám, ale máme tady jedno velké ALE a já se vcelku dobře bavím.

V neděli 10. října se vše oficiálně dozvíme, protože počítání bude asi dlouhé a možná překvapující a já si teď na tomto místě dovolím zatipovat, že se dočkáme do voleb prezidentských vlády úřednické. Máme demokracii a každý můžeme mít názor různý, tak pojďme u voleb dokázat, že si vládnout umíme, máme přece na to.

 

Předvolební sevis VOLBY 2021 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 4. října, jako speciální příloha