Labutě jsou nepochybně krásní a ušlechtilí ptáci. Asi nikde jinde na světě se však snad netěší takové pozornosti jako na drozdovickém rybníku v Prostějově, u něhož byla dokonce instalovaná dopravní značka upozorňující na jejich přecházení. Po dvou letech se rybník dočkal opět labutích mláďat. Tentokrát je jich pět!

 

 

První labutí pár se na drozdovickém rybníku objevil v roce 2018. Radost z narození mláďat však tehdy vystřídal smutek poté, co všechna mláďata uhynula. O to větší popularitu si labutí pár získal o rok později, kdy jich vyvedl hned osm. Večerník tehdy tak trochu žertoval, že by ve Šmeralově ulici mezi rybníkem a Kolářovými sady, kterou početná ptačí rodina pravidelně přecházela, měla být osazena nová dopravní značka „Pozor, labutě“. Ta se zde nakonec na popud vedení města skutečně objevila, bezprostředně poté se dostala i do celostátního zpravodajství.

Hned následující rok ovšem labutí samice, jež už v té době seděla na vajíčkách, uhynula.

Labutí samec si po dvou letech našel novou partnerku. S ní se mu podařilo úspěšně založit rodinu, když se jim narodila pětice mladých. Na jejich výchovu budou ptáci potřebovat klid. „Ráda bych upozornila na možná rizika spojená se zdravotními problémy při krmení ptactva! Cedule jsou osazeny u rybníka stále, pročtěme si je a řiďme se jimi,“ vyzvala všechny náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová.