Když před sedmi lety doslova jako lavina vtrhla do Prostějova Federace židovských obcí společně s nadací Kolel Damesek Eliezer a jejich zástupci požadovali rozsáhlé úpravy v parku ve Studentské ulici, vzbudilo to obrovskou nevoli u tisíců občanů Prostějova. Židé původně chtěli starý židovský hřbitov, který byl však od začátku 20. století uzavřen a nevyužíván, dokonce oplotit a požadovali také zákaz vstupu do celého parku. A mnohé další úpravy. K dané problematice se nedávno po dlouhé době vyjádřili prostějovští radní.

Požadavky zástupců židovských obcí se setkaly s obrovskou nevolí Prostějovanů, petici za zachování původního stavu parku ve Studentské ulici podepsaly přes čtyři a půl tisíce lidí. Zájmům Židů nebylo nakloněno ani bývalé vedení města v čele s primátorkou Raškovou. Spory obou stran nevyřešil ani určený mediátor a bývalý premiér Vladimír Špidla. Nakonec vznikla na radnici pracovní komise složená se zástupců všech zainteresovaných stran, která měla probrat a navrhnout kompromisní řešení. A to je podle všeho konečně na světě!

„Ano, návrh jsme projednali v radě města a po delší diskusi jsme ho zatím odložili. Ale čistě jen z technických důvodů. Potřebujeme totiž vyprecizovat některé věci, které v návrhu chybí. Poté bude následovat vypracování studie nové podoby parku ve Studentské ulici, ke které se vyjádří výrobní výbory složené se zástupců židovských obcí, města, památkářů i petičního výboru. Pokud se všechny strany shodnou, že touto cestou budou chtít jít, vypracuje se už projektová dokumentace. A samozřejmě si musíme stanovit, jakým způsobem se na celém projektu bude finančně podílet židovská obec a jakým město,“ uvedl primátor Prostějova František Jura (ANO 2011).

Večerník logicky zajímaly konkrétní změny v parku ve Studentské ulici, se kterými se podle návrhu bude muset veřejnost smířit. „Tou nejzásadnější záležitostí je přemístění parkoviště poblíž tělocvičny školy. Co se týká vlastního pietního místa na bývalém židovském hřbitově, židovská obec trochu ustoupila od svých požadavků a do parku tak nakonec budou vybudovány dva vchody místo jednoho. Přístup bude umožněn jak z Lidické, tak Tylovy ulice. Nebude se už smět ale chodit napříč parkem, mezi vchody povede jen centrální cesta,“ nastínil nejzásadnější novinku primátor Jura.

S novým návrhem se řeší i příjezdová cesta ke škole. „Tu budeme muset nově vybudovat, a to kolem současného dětského hřiště v Tylově ulici,“ prozradil Jura.