Jedinečnou přehlídkou lidského umu i téměř neomezených možností byla Burza práce a vzdělání, která se uplynulý čtvrtek 22. září konala ve Společenském domě v Prostějově.

Právě tam se vrátila z Národního sportovního centra, kde se akce konala naposledy v roce 2019. Pak její čtyřletou historii přerušila koronavirová pandemie. Nyní se všichni potkali znovu v „Kasku“. Jednotlivým vystavovatelům se úspěšně dařilo dostat do povědomí žáků základních škol, zbavovat je zbytečného ostychu a ukázat, že pokud budou šikovní, tak se budoucnosti rozhodně bát nemusí. Ostatně právě v tom pravém povolání mohou najít smysl i potěšení v jednom. PROSTĚJOVSKÝ Večerník byl i při 5. ročníku mediálním partnerem Burzy práce a vzdělání, tudíž jsme ani tentokrát u toho nemohli chybět.

Představit střední odborné školy spolu se zaměstnavateli, kteří jejím absolventům hned nabídnou zaměstnání. To je hlavním posláním Burzy práce, jejíž první ročník se konal už v roce 2016 pod heslem „Hledejte práci tam, kde skutečně je“. Po covidové pauze měli letos nejen žáci a studenti, ale i všichni uchazeči o zaměstnání možnost v jeden den a na jednom místě kontaktovat celkem 33 firem a 12 středních odborných škol. Velkou devizou celé akce bylo to, že skupinky studentů po jednotlivých stáncích provázeli lidé z řad organizátorů.

„Jsme rádi, že se burza po covidové pauze opět vrátila. Je to dobrá příležitost ukázat, jak jsou odborné školy propojené se svými partnery, kteří jejich absolventům hned nabízejí uplatnění,“ nechal se slyšet Martin Mokroš, ředitel prostějovské zdravky, jejíž stánek stál hned vedle prezentace společnosti Agel. Ta provozuje prostějovskou nemocnici, což je jeden z vůbec největších zaměstnavatelů v regionu. „Jsme rádi, že zde můžeme ukázat naše novinky. Mezi ně patří vyšší odborná škola, která byla přede dvěma lety otevřena v Přerově. Dále jsou to třeba pravidelné kurzy pro sanitáře,“ prozradila přímo na akci personalistka Agelu Daniela Puklová.

Podobné provázání funguje také mezi firmou Makovec a Střední odbornou školou Prostějov. „Primárně hledáme řezníky a uzenáře, kteří chybí nejen u nás, ale v celé Evropě. Jsme rádi, že se nám díky spolupráci se školou před pěti lety podařilo obnovit tento tradiční tříletý výuční obor, který každoročně absolvuje zhruba pět mladých mužů. Byly totiž roky, kdy se u nás tento nezastupitelný obor vůbec nevyučoval,“ ohlédla se Pavlína Chytilová z firmy Makovec.

Některé výuční obory se sice daří každoročně zaplnit bez problémů, zájem o ně spíše klesá. „Když jsem se vyučila já, bylo nás ve třídě dvacet. Nyní je to asi polovina,“ srovnala učitelka odborného výcviku oboru výrobce kožedělného zboží Hana Múdrá, která se mohla pochlubit opravdu skvostně vypadající koženou kabelkou vlastní výroby.

Organizátory akce byla Okresní hospodářská komora v Prostějově, Úřad práce v Prostějově, Svaz dopravy a průmyslu a statutární město Prostějov. Pořadatelům se i letos podařilo ve spolupráci s vystavovateli vymyslet něco nového pro všechny věkové skupiny. Burza práce a vzdělání tak byla i tentokrát doplněná skutečně atraktivním doprovodným programem. Venku budil velkou pozornost přistavený kamion i vojenská technika, kterou se podařilo získat díky spolupráci s prostějovskými vojáky v čele s 601. skupinou speciálních sil a 102. průzkumným praporem. K vidění byl také vojenský dron určený ke speciálním operacím. Zájmu studentů se těšil i stánek BESIP Teamu. Uvnitř si zejména návštěvnice nechávaly upravit účes a probíhaly zde četné ochutnávky potravinářských výrobků. Také tu byl vystaven exponát malého robota, model turbodmychadlového leteckého motoru a velkou atrakcí byl také studentský model závodní formule, v níž se mohli zájemci virtuálně projet po závodním okruhu v Brně.

 

pohledem ředitelky pobočky Úřadu práce ČR v Prostějově:

„Na akci máme z řad ředitelů škol i podniků, studentů i veřejnosti velmi pozitivní ohlasy. Ještě během večera mi přišla řada pochvalných e-mailů a zpráv, takže jsme z pohledu organizátorského velmi spokojení. Doufáme tedy, že tato přízeň bude provázet i další ročníky, na které se už teď moc těšíme. Věřím, že studentům základních a středních škol to velmi usnadnilo jejich následný výběr, kam povedou jejich další kroky. Řada z nich se akce účastnila dopoledne se školou a odpoledne ještě společně s rodiči. Do dalšího ročníku nás projevený zájem pozitivně motivuje a budeme se snažit, abychom burzu zase posunuli kousek dál.“

Věra Crhanová