Jedna věc je zámek prodat, druhá věc je se o něj starat a zajistit jeho potřebnou rekonstrukci. Tak přesně o tom se po změně majitele u totálně zchátralé dominanty obce diskutuje ve Ptení. Pochybnosti o správnosti tohoto kroku mimo jiné vyslovili někteří ze zdejších zastupitelů. Večerníku se podařilo nového zámeckého pána kontaktovat. Energický majitel nám představil svoji dosavadní činnosti i nastínil své další plány. Nakolik je jejich realizace reálná, ukáže teprve čas. 

Zámek ve Ptení řadu let patřil městu Prostějov. To se kulturní památku nacházející se v dezolátním stavu několik let snažilo bezúspěšně prodat. Všichni zájemci nakonec před podepsáním smlouvy vycouvali. Až letos se objevili dva, kteří byli ochotni složit i zálohu ve výši 320 000 korun. Novým majitelem se nakonec stal David Hudeček, který se zavázal za zámek zaplatit 3 333 333 korun. „Tím druhým byla společnost sídlící na tzv. zámečku Waldhof u Běleckého Mlýna, za níž stojí pan Richard Benýšek,“ prozradil nám starosta Ptení Jiří Porteš.

Rozhodlo zastupitelstvo správně?

Toho se také Večerník zeptal, zda si myslí, že prostějovské zastupitelstvo v celé záležitosti rozhodlo správně. „To ukáže teprve čas. Jsem přesvědčen, že naše obec se svým rozpočtem si ani opravy, ani provoz zámku nemůže dovolit. A to ani v případě, že bychom ho získali za jedinou korunu. Co se týče předchozích zájemců, ti vždy z koupě vycouvali. Jsem rád, že se konečně našel někdo, kdo je připravený se zámkem něco dělat,“ okomentoval situaci Porteš, kterému rozhodně není osud zámku lhostejný. „Věřím, že i příští vedení obce vzešlé z voleb bude novému majiteli v rámci svých možností nápomocno. Zda se i opraví, to však bude záležet hlavně na něm,“ dodal starosta, kterého těší alespoň to, že se obci včas podařilo odkoupit od Prostějova pozemky v okolí památky tak, aby je i do budoucna mohli využívat také místní.  

Podaří se zámek opravit?

Těsně před schválením prodeje vyslovila pětice zastupitelů Ptení obavy, že zájemce nebude mít dostatek finančních prostředků k zajištění opravy památky a její stav se nikterak nezmění. „Prodej zámku, jehož výsledkem nebude jeho obnova, je pouze zablokováním jakéhokoliv možného budoucího schůdného řešení,“ upozornila  VečerníkLudmila Horáková v otevřeném dopise prostějovským zastupitelům.

Nový majitel podobné obavy chápe. „Co se týče oprav zámku, rád bych do budoucna využil možnosti dotací, o čemž se ještě musím poradit s lidmi, kteří tomu rozumí. Zatím jsem alespoň domluvený s představiteli hnutí Brontosaurus na tom, že u nás uspořádají brigádu,“ nastínil možnosti alespoň částečných oprav David Hudeček, jenž mimo jiné působí jako zpěvák a písničkář. Pod uměleckým jménem Horset vystupuje s kapelou Barbar Punk.

Punkový milovník historie 

Kromě toho dle svých slov dlouhodobě spolupracuje se šermíři a řadou dalších zájemců o historii. Jako takový se letos měl podílet na pořádání úspěšného festivalu keltské kultury Lughnasad, který se konal na hradě Veveří u Brna. „O zámek ve Ptení jsme měli zájem již před pěti lety, kdy vznikly internetové stránky www.zamekpteni.cz zabývající se historií tohoto výjimečného místa. Jsem rád, že nám to konečně vyšlo, peníze nejsou problém, mám z čeho žít,“ vyjádřil se pro Večerník doslova David Hudeček, který chce na zámku pořádat společenské a kulturní akce zaměřené právě třeba na keltskou historii. „Jako první by tam měla vzniknout hospoda se sezónním provozem,“ nastínil svůj nejbližší cíl s tím, že zatím nemá nějaký časový harmonogram dalšího postupu. „Bude záležet na jednání se statikem i památkáři,“ vysvětlil mladý muž, z něhož nepochybně čiší velké množství energie i zápalu pro věc. Zda to vše bude schopný skloubit i s potřebnou dávkou rozvahy při svých dalších krocích, zůstává otázkou.

To, jaké z toho všeho budou výsledky, budou jistě sledovat nejen lidé ze Ptení, ale i Večerník.