Legendy kriminalistiky. Tak se jmenuje poutavý cyklus půlhodinových dokumentů ČT, který nabízí pohled do zákulisí vyšetřování nejznámějších porevolučních kauz. Jeden z prvních dílů tohoto diváky velmi pozitivně přijatého seriálu byl věnovaný případu, který se stal v listopadu 2007 v Nezamyslicích. Brutálním vrahem byl tehdy slovenský cikán Peter Pohlodko. Ten si stále ve vězení odpykává svůj 17letý trest. Tento STÍN MINULOSTI se velmi brzy může opět zhmotnit.

 

Možná si to někteří ještě pamatují. Už je tomu 15 let, co byla v drážním domku u železničního přejezdu nedaleko nádraží v Nezamyslicích nalezena zavražděná a jak se posléze ukázalo i znásilněná místní bezdomovkyně Dagmar. Při nálezu těla ještě nikdo nechápal motiv vraždy, později se ukázalo, že byl zároveň sexuální i loupežný.

Nekonečná práce vyšetřování trvala měsíce a prověřeno bylo velké množství lidí. Nakonec se i díky bezdomovcům podařilo dopadnout pachatele tohoto brutálního činu. Tím byl Slovák Peter Pohlodko, který surově zbil a znásilnil 60letou ženu, která později zraněním podlehla.

Tehdy 25letého mladíka trpícího sexuální poruchou krajský soud o dva roky později poslal na 14 let do vězení. Odvolací Vrchní soud mu pak tento trest o 3 roky navýšil. Pokud by tak neučinil, Peter Pohlodko by se již v těchto dnech pohyboval na svobodě. Takto mu k vykonání trestu zbývají více jak dva roky.

Z dokumentu je jasně patrné, že násilí na ženách Petera Pohlodka neskutečně vzrušovalo. Ostatně během policejní rekonstrukce napadení ho to prý taky pěkně „rajcovalo“ i s figurantkou.

Z výroku soudu vyplývalo, že ochranná léčba by v tomto případě nevedla k dostatečné ochraně společnosti. Léčení totiž u Pohlodka údajně nemá smysl.

„Než ho policisté dopadli, byl už násilník ve vazbě za jiný pokus o znásilnění. Mám docela obavy, jak to bude vypadat, až se zase dostane na svobodu. Nevěřím tomu, že se ve vězení jakkoliv napravil,“ vyjádřil se čtenář Petr, který Večerník na celou záležitost upozornil.