Tomuto se opravdu říká čistokrevná zrada! Eliška Václavíková a P. K. z Drahan se znali prakticky od dětství. Když spolu začali chodit, byla to velká láska. Přestože mladá žena vystudovala „zdravku“, hospodařit s penězi se absolutně nenaučila.

Půjčovala si, kde mohla, a když šlo do tuhého, začala podvádět svého partnera. Nejenže si našla jiného, s nímž nakonec i otěhotněla, zejména si na jeho jméno bez jeho vědomí nabrala půjčky ve výši 1,35 milionu korun. Kromě toho mu z konta vybrala zhruba 188 000 korun. Kvůli četným podvodům skončila uplynulé úterý 24. ledna před prostějovským soudem. A Večerník byl u toho!

 

Tomuto se opravdu říká čistokrevná zrada! Eliška Václavíková a P. K. z Drahan se znali prakticky od dětství. Když spolu začali chodit, byla to velká láska. Přestože mladá žena vystudovala „zdravku“, hospodařit s penězi se absolutně nenaučila. Půjčovala si, kde mohla, a když šlo do tuhého, začala podvádět svého partnera. Nejenže si našla jiného, s nímž nakonec i otěhotněla, zejména si na jeho jméno bez jeho vědomí nabrala půjčky ve výši 1,35 milionu korun. Kromě toho mu z konta vybrala zhruba 188 000 korun. Kvůli četným podvodům skončila uplynulé úterý 24. ledna před prostějovským soudem. A Večerník byl u toho!

původní zpravodajství

pro Večerník

Martin ZAORAL

Toto určitě nebyl nějaký jednorázový zkrat. Šestadvacetiletá Eliška Václavíková na jméno svého přítele bez jeho vědomí uzavřela několik půjček v celkové výši 1,35 milionu korun, stejným způsobem chtěla z banky získat dokonce 2,9 milionu korun. Řada pozdějších žádostí jí však naštěstí byla zamítnuta. „O ničem jsem nevěděl, zjistil jsem to, až když mi přišlo z České spořitelny, že nesplácím úvěr. Říkal jsem si, že to musí být nějaký nesmysl, že jsem si nikdy žádný úvěr nebral,“ vypověděl poškozený.

K provalení celé záležitosti došlo ovšem až dlouho poté, co obžalovaná začala udržovat poměr s jiným mužem, s nímž také otěhotněla. „Původně jsem netušil, že žije s někým jiným, říkala mi, že bývá u maminky. Když se mi s tím svěřila, tak naznačovala, že by dítě mohlo být moje,“ dodal obráběč kovů, který své milé očividně mimořádně věřil. Mimo jiné jí totiž poskytl dispoziční právo ke svému účtu. Obžalovaná však jeho důvěru fatálním způsobem opakovaně zneužívala. Kromě nabírání nejrůznějších úvěrů na jeho jméno mu z konta bez jeho vědomí vybrala bezmála 188 000 korun.

„Hrozně mě to lákalo“

Eliška Václavíková uznala váhu důkazů a u soudu se ke všemu bez vytáček přiznala. Zásadně nesouhlasila pouze s tím, že by svému expříteli tvrdila, že by dítě mohlo být jeho. Co se týče tunelování jeho konta, tak dle svých slov prostě nebyla schopna odolat pokušení... „Udělala jsem chybu. Chtěla jsem s tím skončit, ale stále mě to hrozně lákalo. Sama jsem ho nakonec prosila, aby mi dispoziční právo ke svému kontu zrušil,“ snažila se objasnit své nemorální chování Václavíková, která kvůli své finanční negramotnosti skončila v insolvenci.

Obžalovaná, která je nyní na rodičovské dovolené, chce dle svých slov všechny peníze svému expříteli vrátit. „Insolvenci bych měla mít v létě splacenou, následně mi skončí mateřská. Po nástupu do zaměstnání jsem připravena vše postupně splácet,“ vypověděla žena, která v minulosti pracovala jako zdravotní sestra. 

Skutečně paradoxní na celé záležitosti je, že sám poškozený stále splácí úvěry, které si na jeho jméno nabrala jeho bývalá přítelkyně. Ostatně během jednání opakovaně dokazoval, že ve světě finančních transakcí i práva je zcela bezradný. Se vším se přitom obracel na manžela své sestřenice, bez jehož pomoci by snad případ ani k soudu nedospěl.

Peníze musí vrátit

Soud nakonec odsoudil Elišku Václavíkovou na tři roky do vězení, trest však na následující čtyři roky podmíněně odložil. „Přitěžující okolností nepochybně je kromě výše způsobené škody také to, že obžalovaná se trestné činnosti dopouštěla po dobou dvou a půl let. Na druhou stranu jí k dobru svědčí prohlášení viny i předchozí bezúhonnost,“ shrnul soudce Petr Vrtěl, který po celou dobu hlavního líčení apeloval zejména na to, aby obžalovaná jasně řekla, kolik peněz a jakým způsobem chce poškozenému vrátit. Přesné odpovědi se však nedočkal. „Způsobenou škodu musíte v rámci svých možností hradit, jinak by mohlo být rozhodnuto o tom, že jste se v rámci podmínky neosvědčila a váš trest by byl přeměněn v nepodmíněný,“ upozornil Elišku Václavíkovou soudce.